Η Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων απρόσκοπτης λειτουργίας με συνεχή κλινική και επιστημονική προσφορά, διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 και ώρες 10.00 με 13.00, στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Η Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1981 από τον αείμνηστο Καθηγητή Παναγιώτη Συμεωνίδη και λειτούργησε επίσημα το 1983 στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».
Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, πραγματοποιούνται 2.000 χειρουργεία ενώ περίπου 13.000 ασθενείς εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία και 11.000 ασθενείς προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων της Ορθοπαιδικής.
Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας
Πρόδρομος της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής ήταν η αυτοτελής έδρα της Ορθοπαιδικής Κλινικής, η οποία ιδρύθηκε στις 22 Ιουνίου 1942. Ωστόσο, στη συνεδρίαση του σώματος των Καθηγητών στις 8 Νοεμβρίου 1943 αποφασίστηκε «όπως μη προκηρυχθεί», ενώ μετά την ανασυγκρότηση της Σχολής το 1945, επισημάνθηκαν συζητήσεις σε διάφορες συνεδριάσεις για το θέμα της επανίδρυσης της Έδρας, χωρίς ποτέ να ληφθεί κάποια απόφαση. Τελικά, η τακτική Έδρα της Ορθοπαιδικής Κλινικής ιδρύθηκε το 1977. Τον Νοέμβριο του 1977 η Σχολή αποφάσισε την πλήρωση της κενής Έδρας και το 1981 εξελέγη τελικά τακτικός Καθηγητής της Έδρας της Ορθοπαιδικής Κλινικής ο Παναγιώτης Συμεωνίδης.
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Συμεωνίδης προσπάθησε εκ του μηδενός να στεγάσει, να οργανώσει και να στελεχώσει την Κλινική. Ωστόσο, επί δύο χρόνια η Κλινική παρέμενε άστεγη, ενώ το εκπαιδευτικό έργο πραγματοποιούνταν στο «Νοσοκομείο του ΙΚΑ» της Θεσσαλονίκης και στις Ορθοπαιδικές Κλινικές του ΕΣΥ του Γ.Ν. του Κιλκίς, όπου μεταφέρονταν οι φοιτητές.
Η Έδρα μετά το 1982
Το 1983, με την κατάργηση του θεσμού της Έδρας, η Έδρα ονομάστηκε Ορθοπαιδική Κλινική και όταν το 1986 ιδρύθηκε δεύτερη ομώνυμη Κλινική, έλαβε την ονομασία Α’ Ορθοπαιδική Κλινική. Ο πρώτος Καθηγητής-Διευθυντής της Κλινικής Καθηγητής Παναγιώτης Συμεωνίδης ήταν ο θεμελιωτής της λειτουργίας της Κλινικής με σύγχρονα πρότυπα και εκείνος που προσέδωσε ανανεωτική πνοή στο πεδίο της Ορθοπαιδικής στη Βόρεια Ελλάδα. Η Α’ Ορθοπαιδική Κλινική, υπό τη Διεύθυνσή του, στελεχώθηκε με λαμπρούς Ορθοπαιδικούς, που πραγματοποιούσαν εξαιρετικό κλινικό και ερευνητικό έργο υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Π. Συμεωνίδη, ο οποίος ασχολήθηκε παράλληλα και ισοδύναμα με την ιατρική εκπαίδευση, εκδίδοντας σειρά σύγχρονων συγγραμμάτων Ορθοπαιδικής.
Τον Καθηγητή Παναγιώτη Συμεωνίδη (1981-1996) διαδέχθηκαν, κατά σειρά, στη θέση του Διευθυντή της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής οι Καθηγητές Ιωάννης Πουρνάρας (1996-2007), Αναστάσιος Χριστοδούλου (2007- 2017), Γεώργιος Πετσατώδης (2017-2018) και Παναγιώτης Γκιβίσης (2018- σήμερα).
Οι εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και η λειτουργία της Κλινικής
Η Κλινική εγκαταστάθηκε το 1983 στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», όπου συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Διαρθρώνεται από τα Τμήματα Σπονδυλικής Στήλης, Χειρουργικής Άνω Άκρου και Μικροχειρουργικής, Αθλητικών Κακώσεων, Χειρουργικής Ώμου – Αγκώνα, Επανορθωτικής Χειρουργικής Μεγάλων Οστών και Αρθρώσεων, καθώς και από την Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών. Στο πλαίσιο της Κλινικής λειτουργούν τα Εξωτερικά Ιατρεία Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου-Γόνατου και Κακώσεων Πυέλου, Ενδομυελικών Ηλώσεων, Χειρουργικής Χείρας, Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης, Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Παθήσεων, Ώμου – Αγκώνα, Αθλητικών Κακώσεων, Επανορθωτικής Χειρουργικής και Μικροχειρουργικής, καθώς και Γενικό Ιατρείο Ορθοπαιδικής.
Η Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, από το 2022 στον νέο εσωτερικό κανονισμό της προβλέπει τη λειτουργία Τμήματος Χειρουργικής Χεριού (Κέντρο Χειρουργικής Χεριού ΑΠΘ), η λειτουργία του οποίου θα καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στην αντιμετώπιση των τραυμάτων και των παθήσεων του χεριού στη Β. Ελλάδα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;