Αντίθετη με την προωθούμενη διάταξη για ολιγόμηνη παράταση της θητείας των συμβασιούχων, εμφανίζεται η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (άρθρα 58 έως 61), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων ανανεώνονται για εξι μήνες. Οι συμβάσεις των εργαζόμενων που ήρθαν σε αντικατάσταση ανεμβολίαστων ανανεώνονται για τρεις μήνες. Οι συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών ανανεώνονται για δύο μήνες και δεν περνάνε στο επικουρικό προσωπικό.

Οι συμβάσεις των 6.000 συμβασιούχων στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση ανανεώνονται για τρεις μήνες και όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί των εργολάβων, ακόμη και με ενεργείς συμβάσεις, απολύονται.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κάνει λόγο για ρύθμιση - εμπαιγμό. Ζητεί μονιμοποίηση του συγκεκριμένου προσωπικού, προειδοποιώντας πως - σε διαφορετική περίπτωση - θα υπάρξει "τσουνάμι παραιτήσεων" του συγκεκριμένου προσωπικού.

"Τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες", σημειώνει, για να διευκρινίσει: "Υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό. Υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση τους".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, καταγράφεται μεγάλος αριθμός παραιτήσεων υγειονομικών: "Είμαστε φέτος 3.000 λιγότεροι από πέρυσι στα νοσοκομεία. Έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ, υπάρχουν τρία και πλέον χρόνια λίστα σναμονής για χειρουργείο, υπάρχουν ράντζα, ταλαιπωρία στα επείγοντα, ενώ νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε κέντρα υγείας και διακομίζουν όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας".

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως, η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με όλα τα κόμματα, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που προβάλλονται από την απ' ευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθάει και το ΕΣΥ.

Όπως αναφέρει, με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκυρήξεις μονίμων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου