Το σύστημα υγείας, όπως ανέφερε ο Γιώργος Καπετανάκης στην ομιλία του στο 6ο Healthcare Transformation, δεν έχει φτιαχτεί για να είναι γύρω από τον ασθενή αλλά ο ασθενής να είναι γύρω από αυτό. Ουσιαστικά δηλαδή, ο ασθενής καλείται να κάνει ένα ταξίδι, που έχει ταλαιπωρία, κόπο, είναι μπερδεμένο και δυσνόητο ως προς τα βήματα που πρέπει να κάνει και όλα αυτά οδηγούν σε μία αναποτελεσματικότητα του ίδιου του συστήματος και δεν υπάρχει συντονισμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα που ξεκίνησε ο ''Αγ. Σάββας'', το ''Οίκοθεν'' είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση, καθώς ανοίγει ένα νέο δρόμο για την ογκολογική φροντίδα. Όπως τόνισε, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ερχόμαστε πολύ κοντά στην ποιότητα ζωής που θέλει να έχει ο ογκολογικός ασθενής. 

Κατά τον ίδιο, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν οι ασθενείς είναι ότι δεν έχουν ποτέ το χρόνο που θέλουν με τον γιατρό τους. Αυτό ουσιαστικά το πρόβλημα λύνεται με το πρόγραμμα, καθώς ο ασθενής έχει την τιμή να έρθει κάποιος στο σπίτι του να τον φροντίσει και να τον κάνει καλά. Ο ασθενής καταλαβαίνει και αισθάνεται ότι του δίνουν σημασία και αυτό βοηθά σε όλη αυτή τη διαδικασία- να εμπλακούν οι φροντιστές, η οικογένειά του, να πάρουν κάποιες κοινές αποφάσεις με λογική και φυσικά το προσωπικό του περιβάλλον είναι πιο ασφαλές, δεν κινδυνεύει από ιώσεις κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Καπετανάκης, υπογράμμισε, ότι το ''Οίκοθεν'' θα συνεισφέρει και οικονομικά στο σύστημα, εξοικονομώντας και κλίνες αλλά και πόρους.

Δυστυχώς, όπως τόνισε, μέχρι σήμερα δεν καταγράφεται η εμπειρία του ασθενή. Όμως αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει, καθώς θα βοηθήσει το σύστημα υγείας, τους επιστήμονες υγείας να αντιληφθούν κάποια πράγματα που αφορούν τον ασθενή και τα οποία στη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους είτε δεν τα έχουν αντιληφθεί είτε δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά. 

Το ταξίδι του ασθενή αλλάζει, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, όταν θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του και αρχίσει η αξιοποίηση των δεδομένων. Τα δεδομένα από το ''Οίκοθεν'' είναι αυτά που τελικά θα οδηγήσουν στις επόμενες κινήσεις, σε προσαρμογές, ανέφερε ο κ. Γ. Καπετανάκης. 

Επίσης, η τεχνολογία είναι αυτή που θα δώσει λύσεις, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, ή οι συσκευές μέτρησης διαφόρων δεικτών. Θα δημιουργήσει χώρο οικονομικό, θα φέρει πίσω πόρους οι οποίοι είναι πολύτιμοι για το σύστημα.

Επιπλέον, δίνεται μια ευκαιρία να υπάρξει διασύνδεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τα νοσοκομεία. Υπάρχουν, κατά τον ίδιο δομές, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. 

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν συννοσηρότητες και ότι οι άνθρωποι δεν νοσούν στη ζωή τους μόνο από μία ασθένεια, δημιουργούμε ένα δυναμικό στη χώρα το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στη φροντίδα των ανθρώπων εθελοντικά και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει χώρος και ρόλος για τις ενώσεις ασθενών που μπορούν πραγματικά να συνεισφέρουν.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024