Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο VALIS HOTEL, στον Βόλο, με κεντρικό θέμα «Θεσσαλία: Τα φαρμακεία στο πλευρό του πολίτη». Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η πλούσια και επίκαιρη θεματολογία, που εστίασε στην εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη από τα φαρμακεία, με γνώση, καινοτομία και αλληλεγγύη, καθώς και οι εξαιρετικοί ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες στον χώρο της Υγείας και της αγοράς του φαρμάκου, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του συνεδρίου, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου της Θεσσαλίας αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στην έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου, Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Απόστολος Θάνος, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο βουλευτής Μαγνησίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Κωνσταντίνος Βασίλειος Μεταξάς, ο ταμίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Τάκης Φράγκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Βενέτης, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Αικατερίνη Κλάρα και ο γραμματέας του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ελευθέριος Χριστόπουλος. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος.

Το «παρών» έδωσε στο συνέδριο και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, στον οποίο ο πρόεδρος του συνεδρίου υπενθύμισε την υποχρέωση της πολιτείας για την εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για τους πλημμυροπαθείς, η οποία έχει νομοθετηθεί από την ελληνική πολιτεία, αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Απαντώντας ο κ. Τριαντόπουλος, δεσμεύθηκε για την άμεση υλοποίηση του μέτρου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, μιλώντας για τον στόχο του συνεδρίου και την επιλογή της θεματολογίας, επισήμανε ότι «Βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα, μετά από όλα όσα περάσαμε όλοι εμείς εδώ στην Θεσσαλία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες με τις πλημμύρες και τις τεράστιες καταστροφές που άφησαν φεύγοντας. Ο καθένας από εμάς τους τέσσερις προέδρους των νομών της Θεσσαλίας έχει τις δίκες του ξεχωριστές άσχημες εμπειρίες να αναφέρει που στο σύνολο όλων όσων ακουστεί θα φανεί η πραγματική εικόνα της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι δυο πλημμύρες Daniel και Ellias.

Όλα αυτά τα αφήνουμε πίσω μας, γιατί η ζωή προχωρά και οι πολίτες, που όλο αυτό το διάστημα ήταν δίπλα μας, μας έχουν τώρα ανάγκη για την επόμενη ημέρα. Μπροστά μας έχουμε την επόμενη μέρα στον κλάδο μας, έναν κλάδο που προσπαθεί να βρει την ισορροπία του ανάμεσα στις ατέλειωτες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει από ό,τι άφησαν οι καταιγίδες των σκληρών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας. Η αγορά έχει βάλει τους δικούς της κανόνες με πολλές αλλαγές και κατά την άποψή μου το Ελληνικό Φαρμακείο, μικρό και μεσαίο, για να επιβιώσει πρέπει να θωρακιστεί με γνώση, με εργαλεία όπως υπηρεσίες, με νέα επαγγελματική ύλη και νέες πρακτικές και διαδικασίες».

Και συνέχισε ο κ. Ματσιόλης λέγοντας πως «Άποψή μου είναι ότι ο κλάδος μας στο σύνολό του έχει υποστεί μεγάλες απώλειες ύλης και κατά συνέπεια και τζίρου. Θα τολμήσω να πω ότι το ένα τρίτο του συνόλου των φαρμακείων βρίσκεται με πολύ χαμηλούς τζίρους, οριακούς για την επιβίωσή τους και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία, όπως στο ελεύθερο ωράριο, τις ελεύθερες τιμές, την πολυϊδιοκτησία και τα e-shop, προκειμένου να ορθοποδήσουν.

Επιπλέον, η είσοδος των υπηρεσιών σιγά-σιγά στα φαρμακεία μας θα ενδυναμώσει την παρουσία μας στην κοινωνία ακόμη περισσότερο με την καλά οριοθετημένη και αμειβόμενη υπηρεσία από το κράτος, όχι από τον πολίτη.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ευχάριστη, διότι προϋποθέτει κόπο και αλλαγές και προσαρμογή, γεγονός που μπορεί να μας φοβίζει. Όμως είναι ακόμη ένα νέο στοιχείο που θα ενισχύσει τον ρόλο μας».

Και κατέληξε ο κ. Ματσιόλης «Ο αγώνας όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά κυρίως για την εξέλιξη του ελληνικού φαρμακείου, είναι προφανώς διαρκής και άνισος, αλλά αν θέλουμε να έχουμε ένα κάποιο μέλλον και μια προοπτική ως κλάδος θα πρέπει να προωθήσουμε άμεσα τα περισσότερα από αυτά τα θέματα που μας απασχολούν.

Απαιτείται συνεχές έργο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, και από τους Τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τοπικές κοιτίδες δημοκρατίας και συλλογικότητας, για λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων στις νέες απαιτήσεις και περισσότερη συμμετοχή από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς».

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε:

- «Ενημέρωση φαρμακοποιών για επαγγελματικά, νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα του κλάδου, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από Υπουργικές Αποφάσεις και Νόμους, και η πορεία όσων ζητημάτων βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Στη συζήτηση, που έλαβε χώρα με συντονιστή τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Φ.Σ. Μαγνησίας Κώστα Ματσιόλη, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Α΄ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκας και ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ Ηλίας Δημητρέλλος.

- Στρογγυλό τραπέζι «Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στο πλευρό του Έλληνα φαρμακοποιού για τις ανάγκες της κοινωνίας» στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι των 5 μεγαλύτερων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι και μετέφεραν την εμπειρία τους για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πρωτοβάθμια όργανα μέσα από τη λειτουργία των συλλόγων τους.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής Κωνσταντίνος  Λουράντος, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Πειραιά Κώστας  Κούβαρης, Διονύσης  Ευγενίδης, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος και ο πρόεδρος του Φ.σ. Ηρακλείου Αριστοτέλης  Σκουντάκης. Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας.

- Στρογγυλό τραπέζι «Η Θεσσαλία ξεπερνά τα προβλήματα και προχωρά μπροστά» με τη συμμετοχή των προέδρων από τους τέσσερις φαρμακευτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας:  τον πρόεδρο του Φ.Σ. Μαγνησίας Κώστα Ματσιόλη, τον πρόεδρο του Φ.Σ. Καρδίτσας Δημήτρη Γαγάτση, τον πρόεδρο του Φ.Σ. Λάρισας Αθανάσιο Κουτσούκη και τον πρόεδρο του Φ.Σ. Τρικάλων Ιωάννη Χαρίση.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων έγινε εκτενής αναφορά σε όσα βίωσε η περιφέρεια της Θεσσαλίας με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου και στην καθοριστική συμβολή των φαρμακοποιών της περιοχής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

- Επιστημονικές και ενημερωτικές ομιλίες με θέματα που αφορούσαν στην υγεία, την πρόληψη, τη φροντίδα και την καθημερινότητα του φαρμακείου.

- «Το φαρμακείο στη Γερμανία σήμερα και αύριο» παρουσίασε με λεπτομέρειες και παραδείγματα  ο φαρμακοποιός στη Γερμανία Γιώργος Χαλκιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνέδρους να κάνουν συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα και να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Το συνέδριο τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους ως ομιλητές: ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, που ανέπτυξε το θέμα «Από το εμβόλιο πολιομυελίτιδας, φυματίωσης έως τα πρόσφατα κορονοϊού και γρίπης. Η επικοινωνία των φορέων υγείας με τον πολίτη», η καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠA Ελένη Σκαλτσά, που παρουσίασε το θέμα «Κάνναβις: ένα διαχρονικό φυτό», και ο καθηγητής στη Φυσιολογία Ζωικών Οργανισμών–Τοξικολογία στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (ΤΒΒ) της Σχολή Επιστημών Υγείας του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκλεγμένος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας, που ανέπτυξε το θέμα «Κλείνοντας το χάσμα ανάμεσα στην διάρκεια και την ποιότητα ζωής: νέα ερευνητικά δεδομένα».

Τέλος, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;