Μεγαλύτερη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών από φάρμακα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δείχνει μελέτη Γάλλων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Therapies

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε αναδρομικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 2017 έως τον περασμένο Μάρτιο.

Εξετάστηκαν περιπτώσεις από πέντε χώρες με χριστογεννιάτικη παράδοση και αναλύθηκαν συνολικά 4.999.459 μεμονωμένες αναφορές ασφάλειας φαρμάκων.

Οι 3.498.961 αφορούσαν τις ΗΠΑ, οι 419.018 τη Γαλλία, οι 398.763 τη Γερμανία, οι 251.641 την Ιταλία και οι 431.076 το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλύθηκαν οι μηνιαίες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών και διερευνήθηκαν η εποχική επίπτωση και η επίπτωση της εορταστικής περιόδου (Δεκέμβριος - Ιανουάριος).

Οι επιστήμονες βρήκαν πως 91 ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται σημαντικά συχνότερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Πρόκειται κυρίως για ψυχιατρικές διαταραχές, λοιμώξεις και δερματικά προβλήματα.

Οι περισσότερες ήταν εξάρτηση από τις ουσίες, συναισθηματικά δυσφορία και σύνδρομο στέρησης.

Τα φάρμακα που εμπλέκονταν περισσότερο ήταν η οξυκωδόνη σε ψυχιατρικές διαταραχές, η ντοσεταξέλη σε δερματικές διαταραχές και κοινωνικές συνθήκες, η ολμεσαρτάνη σε γαστρεντερικές διαταραχές, η φεντανύλη σε καρδιακές διαταραχές, η ανταλιμουμάμπη σε λοιμώξεις και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (n=3781), και η δραστική ουσία collagenase clostridium histolyticum σε διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η συντακτική ομάδα σημειώνει πως η μελέτη δείχνει ότι μία σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων αναφέρονται συχνότερα τα Χριστούγεννα σε σύγκριση με άλλες περιόδους του έτους, κυρίως ψυχιατρικές διαταραχές, λοιμώξεις και δερματικές διαταραχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD