Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του deal πώλησης του κέντρου διανομής που διατηρεί η FAMAR στη Θήβα, η ECM Parterns ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση και τη φαρμακοβιομηχανία, αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ECM Parterns έχει αναθέσει στις εταιρείες PWC και Jeffries να «τρέξουν» την όλη διαδικασία.

«Mας έχουν πλησιάσει κάποια μέρη για να την αγοράσουν, αλλά δεν την έχουμε βγάλει (σ.σ. τη FAMAR) προς πώληση. Δεν έχει ξεκινήσει κάτι ακόμη» αναφέρουν πηγές του fund στο Euro2day.gr. Ωστόσο σημειώνουν: «Είμαστε fund και αν βρεθεί κάποιος που θα μας δώσει τα χρήματα που θέλουμε φυσικά και θα πουλήσουμε. Ωστόσο δεν έχουμε ξεκινήσει το δικό μας process για να πουληθεί η εταιρεία».

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της πώλησης του κέντρου διανομής της Famar στη Θήβα σε κοινοπρακτικό σχήμα οι ίδιες πηγές δηλώνουν: «δεν έχουμε υπογράψει τίποτε ακόμη».

Το κέντρο διανομής της FAMAR στη Θήβα, για την πώληση του οποίου το Euro2day.gr είχε αναφερθεί στη στήλη Χαμαιλέων ήδη από το Φθινόπωρο του 2022, είναι έκτασης 35.100 τ.μ., χωρητικότητας 41.000 παλετών, επεξεργάζεται περισσότερες από 900.000 παραγγελίες, 6.000.000 σειρές παραγγελιών, 250.000.000 συσκευασίες, οι οποίες διανέμονται σε 12.500 διαφορετικά σημεία παράδοσης (Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Χονδρέμποροι, φαρμακεία κ.λπ.) εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η ECM Partners, που πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την εξαγορά του 68% της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ με έδρα την Κύπρο, απέκτησε συμμετοχή στη Famar τον Μάρτιο του 2020.

Η FAMAR που άνηκε στην οικογένεια Μαρινόπουλου, μεταβιβάστηκε τον Μάρτιο του 2017 στις Τράπεζες Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, οι οποίες διόρισαν την Pillarstone ως Equity Advisor.

Έναν χρόνο και κάτι μήνες αργότερα, τον Σεπτεμβρίου του 2018 η Famar υπέγραψε συμφωνία με την Pillarstone LLP, τις ελληνικές τράπεζες και άλλους δανειστές, για πρόσθετη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2018 υπογράφηκε νέα συμφωνία χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του 70% του ομολογιακού δανείου ύψους 119 εκατ. ευρώ και την εγγραφή νέας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για ποσό ύψους 26,3 εκατ. ευρώ που παρείχε η KAG Ελλάδας, θυγατρική της KKR. Η Pillarstone BidCo SCA, επίσης θυγατρική της KKR, έγινε ο άμεσος μέτοχος της Famar Holding Sarl.

Τελικά τον Ιούνιο του 2019 ο όμιλος ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, υπογράφηκαν δύο συμφωνίες αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που κάλυπταν ολόκληρο τον όμιλο (Βόρειο και Νότιο μέρος).

Στις 18 Νοεμβρίου του 2019, η διαδικασία πώλησης του Βόρειου μέρους του ομίλου ολοκληρώθηκε, ενώ η πώληση του Νοτίου τομέα, δηλαδή οι δραστηριότητες της FAMAR σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, στο επενδυτικό fund York Capital Management (York) και στην Elements Capital Management (ECM), ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου του 2020.

H York Capital Management εξήλθε από τη FAMAR τον Αύγουστο του 2021 έχοντας βγάλει, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση πέντε φορές τα λεφτά που είχε τοποθετήσει αρχικά στην εταιρεία. Με την έξοδο της York, η ECM κατέστη πλειοψηφών μέτοχος, ενώ μειοψηφικό πακέτο απέκτησε η Metric Capital Partners (Metric).

Πέρυσι η FAMAR σε επίπεδο ομίλου εμφάνισε λειτουργικά έσοδα 228,988 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 14% και EBITDA αυξημένα κατά 24% στα 21,18 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τη FAMAR στην Ελλάδα, η οποία προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 45 εκατ. ευρώ την Άνοιξη του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ενισχύθηκε κατά 13,45% στα 136,9 εκατ. ευρώ, το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στο 24,78%, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 85.943 ευρώ από 1,986 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά 7,17% και 25,2% αντίστοιχα όπως αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;