Την ανάγκη κάλυψης της χώρας με ΜΕΘ Παίδων, αναδεικνύει ο θάνατος του 8χρονου αγοριού στο "Αγλαΐα Κυριακού".

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το παιδί διεκομίσθη αμέσως στη ΜΕΘ, αλλά η επιδείνωση ήταν ραγδαία και κατέληξε λίγες ώρες αργόρερα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει μείζον και διαχρονικό το πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ Παίδων στα νοσοκομεία της χώρας.

Σημειώνει πως δεν έχουμε ακόμη δει διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ και ότι γίνονται πολλές διακομιδές μικρών ασθενών ή τραυματιών σε μεγάλες αποστάσεις.

Όπως αναφέρει, λειτουργούν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 50 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, όπως και πέρυσι. Σε μεγάλες περιφέρειες οι κλίνες είναι μηδενικές ή ανεπαρκείς και έτσι έχουμε συχνές διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών.

Το πιο έντονο πρόβλημα βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διατίθενται μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης, οι οποίες είναι πάντα γεμάτες.

"Διασωληνωμένα παιδιά από τον Έβρο, άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, από τη Θεσσαλία και από την Ήπειρο διακομίζονται στην Αττική ή Πάτρα", τονίζει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας πως η Ήπειρος δεν διαθέτει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων.

Στη Θεσσαλία υπάρχει μόνο μόνο μία κλίνη, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για λειτουργία 7 κλινών ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

Χωρίς ΜΕΘ Παίδων είναι και η Ανατολική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα και τα νησιά, πλην της Κρήτης.

Συνολικά, λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης, 6 στο Πανεπιστημιακό Ρίου, 6 στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και 30 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική (10 στο "Αγία Σοφία", 8 στο "Αγλαΐα Κυριακού", 6 στο Παίδων Πεντέλης και 6 στο "Αττικόν").

Από τη Θράκη έως την Αττική, λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, που είναι πάντα γεμάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η έλλειψη κλινών ΜΕΘ Παίδων θα πρέπει να προβληματίσει ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου