Ο 14χρονος που κατέρρευσε ενώ έλεγε τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων στην Άρτα χρειάστηκε να διακομιστεί σε τρία νοσοκομεία - Άρτας, Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων - προτού οργανωθεί η αεροδιακομιδή στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου εισήχθη στη ΜΕΘ Παίδων.
Το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της απουσίας ΜΕΘ Παίδων σε μεγάλες περιοχές της περιφέρειας, καθώς ολόκληρη η Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα καλύπτεται από τις 8 κλίνες της παιδιατρικής ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα αναδείχτηκε με έντονο τρόπο στη διάρκεια της πανδημίας, όταν για μεγάλες περιόδους ήταν πλήρης και η συγκεκριμένη Μονάδα, με αποτέλεσμα να γίνουν διακομιδές και από τη Θεσσαλονίκη προς την πρωτεύουσα.
Η συζήτηση ανοίγει κάθε φορά έπειτα από έκτακτα περιστατικά όπως αυτό της Άρτας, ή άλλα δύο που είχαν συμβεί στην αρχή του χρόνου: του 6χρονου από τα Γρεβενά που διακομίστηκε στο Ρίο μετά από ανακοπή και δυστυχώς κατέληξε και του 3χρονου από την Κοζάνη που διακομίστηκε με βαριά πνευμονία στο Παίδων Πεντέλης.
Το iatronet.gr κατέγραψε τις απόψεις αρμόδιων παραγόντων, τόσο στα Ιωάννινα, όπου ζητείται η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων, όσο και στη Λάρισα, όπου βρίσκεται υπό κατασκευή η αντίστοιχη Μονάδα, που είχε εξαγγελθεί από τον Ιούνιο του 2022.
Στα Ιωάννινα
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, καθηγήτρια Αικατερίνη Σιώμου (φωτογραφία), έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την αναγκαιότητα ίδρυσης ΜΕΘ Παίδων, με αφορμή τα πρόσφατα έκτακτα περιστατικά. Το περιστατικό της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όπως λέει, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτή την αναγκαιότητα.
"Περιοδικά υπάρχουν περιστατικά που χρειάζονται κάλυψη από εντατική μονάδα. Έχουμε και ένα και δύο περιστατικά μηνιαίως", λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: "Υπάρχουν και παιδιά από την ευρύτερη περιοχή που έχουν ανάγκη εντατικής φροντίδας και θα μπορούν να έρχονται στα Ιωάννινα, αντί να πηγαίνουν στις κεντρικές Μονάδες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή στην Πάτρα που χρειάζεται πολλές ώρες για τη διακομιδή".
Όπως επισημαίνει η ίδια, η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων της συμπαρασύρει και την απουσία άλλων ζωτικών τμημάτων του νοσοκομείου για τη φροντίδα των παιδιών. "Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε υποειδικότητες που χρειάζονται τη ΜΕΘ για να λειτουργήσουν, όπως η παιδοχειρουργική και η παιδοαναισθησιολογία, και έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος", σημειώνει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ, και μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, Γιώργο Φλούδα (φωτογραφία), το αίτημα έχει τεθεί από τη διοίκηση στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
"Δεν ξέρω αν υπάρχει ο αριθμός των περιστατικών που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Μονάδας, αλλά φυσικά και ένα παιδί αν σωθεί έχει ιδιαίτερη αξία", λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: "αν εκείνη την ημέρα είχαμε ομίχλη, όπως έχουμε σήμερα, δεν θα μπορούσε να γίνει αεροδιακομιδή". Ο ίδιος, καταθέτει μια εναλλακτική πρόταση, προσωρινού χαρακτήρα, για την κάλυψη των παιδιών σε εντατική φροντίδα στα Γιάννενα κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο: "Θα μπορούσε να υπάρχει ένα διαθέσιμο κρεβάτι στη γενική ΜΕΘ του νοσοκομείου, και ένας γιατρός με εξειδίκευση στην εντατική παίδων ώστε να υποστηρίζει αυτές τις ανάγκες, όποτε προκύπτουν", αναφέρει.
Στα μέσα του 2024 η ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα
Τον Ιούνιο του 2022 ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η τότε αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, εξήγγειλαν από τη Λάρισα τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, με δωρεά του επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια. Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει τότε, θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει σε έναν χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Ενάμιση χρόνο μετά, η Μονάδα, που θα πάρει το όνομα της Φανής Καντώνια, συζύγου του δωρητή, βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ έχουν προσληφθεί τέσσερις γιατροί.
"Έχουν παραχωρηθεί ένα τμήμα της Παιδιατρικής και από άλλους χώρους του ΠΓΝΛ και γίνονται έργα κατασκευαστικά, τα οποία τελειώσουν τέλος Μαϊου. Ο εξοπλισμός που προβλέπει η δωρεά έχει ήδη παραληφθεί και βρίσκεται στην αποθήκες", αναφέρει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία). Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, σημειώνει ότι έχουν ήδη προσληφθεί με ΦΕΚ η διευθύντρια της μονάδας, με 20ετή εμπειρία σε εντατική παίδων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλοι τρεις γιατροί, ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται υπόλοιπο προσωπικό που θα στελεχώσει τη Μονάδα.
"Η ΜΕΘ Παίδων, που θα είναι τμήμα της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής με διευθύντρια την καθηγήτρια Ιωάννα Γριβέα, θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα σε μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και δυτικά τη Δυτική Μακεδονία ως την Ήπειρο", τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Μονάδα θα διαθέτει 6 κλίνες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία