Αυξημένη κατά 25% έως 80% είναι η κίνηση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Η εικόνα πίεσης αποτυπώνεται καθημερινά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ οι θάλαμοι γεμίζουν με ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς ανά εφημερία.

Καταγράφεται αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά, κατά 80% στους ασθενείς με CoViD, ενώ μείωση παρατηρείται στην προσέλευση χειρουργικών περιστατικών.

Στην τελευταία εφημερία, εισήχθησαν για νοσηλεία οκτώ ασθενείς με γρίπη Α (Η1Ν1), ενώ έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών με CoViD, αλλά με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία από άλλες χρονιές.

Παρόμοια είναι η εικόνα στο νοσοκομείο "Αττικόν", όπου στην τελευταία εφημερία εξετάστηκαν 950 ασθενείς και έγιναν 180 εισαγωγές. Αυξημένες είναι οι προσλεύσεις και εισαγωγές ασθενών με CoViD, αλλά δεν αναπτύχθηκαν ράντζα!

Στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης εξετάστηκαν στην εφημερία 1.200 ασθενείς και έγιναν 180 εισαγωγές. Αυξημένες κατά 25% είναι οι προσελεύσεις ασθενών με ιώσεις.

Ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα νοσηλεύονται στη διασπορά, σε κλινικές άλλων παθήσεων. Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα, που ξεπερνάει τις 8 ώρες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.027 ασθενείς με κορωνοϊό στις 2.443 κλίνες που διατίθενται. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 40 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για ασθενείς CoViD.

Συνολικά, οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ και κατειλλειμέμες οι 868 κλίνες. Κενές 201 κλίνες. 

Πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες που έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές εκ των λειτουργούντων ΜΕΘ είναι σε οριακό σημείο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Παιδιατρικά

Στα νοσοκομεία Παίδων και στις Παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων επικρατεί ασφυξία.

Καταγράφεται αύξηση 30% στα παιδιά που προσέρχονται με ιώσεις. Η αναμονή για εξέταση ξεπερνά τις 4 ώρες και παιδάκια νοσηλεύονται σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές αλλων παθήσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει πως στα γενικά νοσοκομεία υπάρχουν πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

'Ενας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει, είναι και οι νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή, παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου