Στο μεγάλο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας (EBCOG) που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος πρόεδρος του Κολεγίου, ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο ΑΠΘ, Βασίλειος Ταρλατζής, έγινε αποδέκτης μιας ξεχωριστής τιμητικής διάκρισης.

Τα μέλη της Ουκρανικής Εταιρείας Μαιευτικής - Γυναικολογίας του απένειμαν το μετάλλιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Θεραπευτή Παντελεήμονα, υπογεγραμμένο από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Ήταν μια πράξη αναγνώρισης της αλληλεγγύης και έμπρακτης βοήθειας που παρείχαν οι Ευρωπαίοι μαιευτήρες και γυναικολόγοι, και ο Έλληνας πρόεδρος του φορέα προσωπικά, στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους τους στην εμπόλεμη Ουκρανία. Αλλά και μέσω αυτών, στις νέες μητέρες, καθώς και στα νεογνά που έφεραν στον κόσμο κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς και επισφαλείς συνθήκες, υπό τους ήχους των πολεμικών σειρήνων και συχνά των βομβών.

Ο κ. Ταρλατζής (φωτογραφία) μιλάει στο iatronet.gr για τις δραματικές εμπειρίες Ουκρανών συναδέλφων του και για τις πρωτοβουλίες που έλαβε υπό την προεδρία του το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων για την στήριξή τους. Μαιευτήρια και νοσοκομεία που βομβαρδίστηκαν, εγκυμονούσες γυναίκες που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν για να γεννήσουν με ασφάλεια, αλλά και παρένθετες μητέρες που λόγω της εμπόλεμης κατάστασης αδυνατούσαν να παραδώσουν τα νεογνά στους Ευρωπαίους γονείς τους, συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό, μέσα στο οποίο χιλιάδες παιδιά ήρθαν στον κόσμο τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Στη Μαριούπολη, στην Οδησσό και αλλού

Οι εικόνες αιμόφυρτων εγκύων που απομακρύνονταν με φορεία από τα χαλάσματα του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου και παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης, το Μάρτιο του 2022 συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκάλεσαν τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός της μαρτυρικής πόλης, που έμεινε επί πολλές μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

"Λόγω και της ειδικότητάς μας και της ιδιαίτερης ευαισθησίας μας απέναντι στις γυναίκες και στα νεογνά, εκδώσαμε ένα ψήφισμα στο οποίο καθιστούσαμε σαφές πως πρέπει αυτές οι ομάδες του άμαχου πληθυσμού πρέπει να προστατεύονται πάση θυσία", θυμάται ο κ. Ταρλατζής. Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Μαιευτικής - Γυναικολογίας τονιζόταν η σθεναρή απαίτηση να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε δομές υγειονομικής περίθαλψης για όσους τη χρειάζονται, καθώς και η ασφάλεια των επαγγελματιών Yγείας. Παράλληλα, γινόταν γνωστό ότι διακόπτεται η επαγγελματική και εκπαιδευτική συνεργασία με τις ενώσεις μαιευτήρων - γυναικολόγων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

"Οι συνθήκες ήταν δραματικές στις ανατολικές και νότιες περιοχές, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης. Σε άλλες περιοχές, όπως στο Κίεβο και στα δυτικά, που δεν είχαν δεχτεί μαζικές επιθέσεις, η κατάσταση ήταν και παραμένει δύσκολη, αλλά ως ένα βαθμό αντιμετωπίσιμη", επισημαίνει ο Έλληνας καθηγητής, προσθέτοντας πως ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι γιατροί έχουν γίνει αποδέκτες δραματικών μαρτυριών από Ουκρανούς συναδέλφους τους: "Εκτός από τους βομβαρδισμούς, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μαιευτήρια, γεγονός που είχε προφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία των κλινικών και στις θερμοκοιτίδες".

Η μετανάστευση των εγκύων και οι παρένθετες μητέρες

Σε πολλές περιπτώσεις, όσες εγκυμονούσες είχαν τη δυνατότητα έφυγαν από την Ουκρανία και μεταφέρθηκαν με τον σιδηρόδρομο στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής προκειμένου να γεννήσουν με ασφάλεια. Μια ακόμη παράμετρος, που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, αφορά τις παρένθετες μητέρες, οι οποίες ειδικά στην αρχή του πολέμου έμειναν "ξεκρέμαστες", όπως και οι γονείς των παιδιών που κυοφορούσαν.

"Επειδή η Ουκρανία έχει μια σχετικώς φιλελεύθερη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ήταν ένας προορισμός για άτεκνα ζευγάρια από την Ευρώπη, μεταξύ άλλων στην παρένθετη μητρότητα", εξηγεί ο κ. Ταρλατζής και προσθέτει: "Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, τα ζευγάρια από άλλες χώρες δεν μπορούσαν να πάνε στην Ουκρανία για να πάρουν τα νεογνά που κυοφορούσαν οι παρένθετες μητέρες, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Όλα αυτά βρέθηκαν στον αέρα".

Η βράβευση

Η Ουκρανική Εταιρεία Μαιευτικής - Γυναικολογίας ήταν και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Μαιευτικής Γυναικολογίας. Εκτός από το ψήφισμα καταδίκης των επιθέσεων σε γυναικόπαιδα και σε δομές υγείας, το Κολέγιο στάθηκε στο πλευρό των Ουκρανών και με ποικίλους άλλους τρόπους: Μεταξύ άλλων, δόθηκαν υποτροφίες ώστε νέοι μαιευτήρες - γυναικολόγοι από την Ουκρανία να κάνουν άσκηση σε νοσοκομειακές μονάδες - κυρίως πανεπιστημιακές - σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και να μη χάσουν την επαφή τους με την ειδικότητα. Επίσης, υπήρξε στήριξη ώστε η Ουκρανική Εταιρεία να εκλεγεί στο συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαιευτικής - Γυναικολογίας (FIGO).

"Για αυτές και άλλες πρωτοβουλίες στήριξης, η Ουκρανική Εταιρεία αποφάσισε να τιμήσει το κολέγιο και εμένα προσωπικά με το μετάλλιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Θεραπευτή Παντελεήμονα, υπογεγραμμένο από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο", σημείωσε ο καθηγητής, και κατέληξε: "Το τελευταίο έγινε για τον επιπλέον λόγο ότι εγώ προέρχομαι από μια χώρα, στην οποία η Ελλαδική Εκκλησία στήριξε την απεξάρτηση της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα και την ένταξή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας