Το 40% των θανάτων στην Ελλάδα συνδέεται με επικίνδυνες συνήθειες της καθημερινής ζωής. Το 22% οφείλονται σε παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) και το 15% σε διατροφικές συνήθειες.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, με τίτλο "Προφίλ Υγείας 2023".
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ειδικούς, το ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με καθημερινές συνήθειες στην Ελλάδα είναι αντίστοιχο με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Εξαίρεση αποτελεί η καπνιστική συνήθεια, η οποία αφορά αναλογικά περισσότερους Έλληνες από όσο Ευρωπαίους (22% έναντι 17%).
Καλύτερη είναι η εικόνα των Ελλήνων σε σχέση με τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, με αποτέλεσμα οι θάνατοι που συνδέονται με αυτές να αφορούν το 15% όλων των απωλειών, έναντι μέσου ευρωπαϊκού ποσοστού 17%.
Υψηλότερη είναι η επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην οποία αποδίδεται το 5% των θανάτων στην Ελλάδα, έναντι 4% στην Ευρώπη.
Το 3% όλων των θανάτων μπορεί να αποδοθεί στην κατάχρηση αλκοόλ (6% στην Ευρώπη) και το 2% στη μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
Παχυσαρκία
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μεταξύ των εφήβων αποτελεί μία ιδιαίτερη ανησυχία για τη Δημόσια Υγεία.
Περίπου ένας στους έξι ενηλίκους (16%) είναι παχύσαρκος, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11% στην Ιταλία και 14% στη Γαλλία.
Η χώρα μας συγκρίνεται με άλλες μεσογειακές, όπως η Κύπρος (15%), η Πορτογαλία (17%) και η Ισπανία (15%), ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 16%.
Σε αντίθεση με τον γενικό πληθυσμό, το 28% των εφήβων στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση από το 2018, που ήταν 22%.
Μεταξύ του 2014 και του 2019, ωστόσο, ο ελληνικός πληθυσμός βελτίωσε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (από 7,8% σε 12,4%), φτάνοντας το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό.
Αντίθετη είναι η τάση μεταξύ των εφήβων, στους οποίους η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σημείωσε μείωση.
Αλκοόλ
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση έξι ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών σε μία μόνο περίπτωση για ενήλικες.
Ο επιπολασμός της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ στους ενηλίκους στην Ελλάδα είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (6%).
Το ποσοστό των 15χρονων που ανέφεραν ότι έχουν έχουν μεθύσει τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή τους, παραμένει σταθερό τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περίπου στο 20%.
Πανδημία
Το 2022, το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα ήταν 80,7 έτη, ταυτιζόμενο με το μέσο ευρωπαϊκό.
Βρίσκεται, όμως, κάτω από το προσδόκιμο των περισσότερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά.
Συνολικά, υποχώρησε κατά 1 έτος από το 2019, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται το 2021, ενώ το 2022 υπήρξε μία μικρή βελτίωση.
Οι Ελληνίδες ζουν 5,2 έτη περισσότερο από τους άνδρες, με τη διαφορά να αγγίζει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγίες προστασίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε γυναίκες- θύματα βίας
Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπέρταση;
25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών