Την υψηλότερη θετικότητα στην Ευρώπη σε τεστ για γρίπη, εμφάνισε η Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του 2023. Το 50% των τεστ βγήκαν θετικά, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 24%.

Η χώρα μας κατέχει την πέμπτη θέση σε θετικότητα στα τεστ κορωνοϊού (14,3%) και την τέταρτη στα τεστ για αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) με ποσοστό 10,7%. Τα στοιχεία, πάντως, προκύπτουν από μειωμένο αριθμό τεστ, λόγω της εορταστικής περιόδου.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την εβδομάδα 25 έως 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, την τελευταία εβδομάδα του 2023, τα ποσοστά αναπνευστικών λοιμώξεων σημείωσαν αύξηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα ποσοστά κρουσμάτων σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία ήταν σε επίπεδα συγκρίσιμα με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η εποχική γρίπη ξεπέρασε πλέον σε διασπορά τον κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Η μέση θετικότητα στα τεστ έφτασε στο 24%, από 19% τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται, η εβδομάδα 11 έως 17 Δεκεμβρίου σηματοδότησε την έναρξη της επιδημίας της εποχικής γρίπης για την τρέχουσα περίοδο και η δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα κρούσματα CoViD εμφανίζουν υποχώρηση σε σχέση με τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ υποχώρηση καταγράφεται και στη διασπορά του RSV.

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ποσοστό θετικών δειγμάτων γρίπης πάνω από 10%, που θεωρείται ως όριο για την υψηλή διασπορά. Η δραστηριότητα της γρίπης ξεκίνησε πιο αργά από την περυσινή περίοδο

 Θετικότητα τεστ γρίπης

1  Ελλάδα 50%
2 Λουξεμβούργο  36,7% 
3 Εσθονία  33,3% 
4 Νορβηγία  28,6% 
5 Ισπανία  28% 
6 Αυστρία  26,2% 
7  Σλοβακία 25% 
8 Γερμανία  22,4% 
9 Γαλλία  19,6% 
10 Ιταλία  14,4% 

Το μέσο ποσοστό θετικών δειγμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 24%.

Νοσηλείες

Σε σχέση με τον κορωνοϊό, σημειώνεται πως υπάρχει στην Ευρώπη ένα μείγμα αυξητικών και τάσεων υποχώρησης ως προς τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους, με την κύρια επίπτωση να αφορά άτομα άνω των 65 ετών.

Για τον συγκυτιακό ιό, η επίπτωση είναι αυξημένη σε παιδιά έως 4 ετών.

Με βάση τα δεδομένα από τα νοσοκομεία, τα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2023 στις μισές ευρωπαϊκές χώρες, με την εικόνα να είναι συγκρίσιμη σε σχέση με πέρυσι.

Παρά την υποχώρηση της θετικότητας της CoViD, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν τις προηγούμενες 3 με 4 εβδομάδες, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αύξηση καταγράφηκε και στα ποσοστά των θανάτων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Θετικότητα τεστ CoViD

1  Σλοβακία 42,5% 
2 Γαλλία  19,6% 
3 Νορβηγία  17,1% 
4 Γερμανία  16,3% 
5 Ελλάδα  14,3% 
6  Λουξεμβούργο 13,3% 
7 Ισπανία  10,8% 
8 Ολλανδία  8,8% 
9 Ιταλία   3,6%
10 Εσθονία 

Η μέση θετικότητα των τεστ στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 14%.

Η γρίπη

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ομώνυμους ιούς. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση" αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.  

 Θετικότητα τεστ RSV

1 Εσθονία   26,7%
2 Πολωνία  25% 
3 Γερμανία  12,2% 
4 Ελλάδα  10,7% 
5 Ισπανία   10,3%

Το μέσο ποσοστό θετικών δειγμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3%. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές