Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας εξέφρασαν σήμερα ανησυχία σχετικά με την πιθανή κατάρρευση της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα με εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς να έχουν εγκαταλείψει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Μόνο περίπου ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν με κάποιο τρόπο--και ορισμένα μόνο εν μέρει--στον κατεστραμμένο θύλακα έπειτα από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Χαμάς ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι μάχες έχουν ενταθεί στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας αυξάνοντας την πίεση στα ήδη κορεσμένα νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά.

"Αυτό που βλέπουμε είναι στ' αλήθεια ανησυχητικό γύρω από το νοσοκομείο Αλ Άκσα και μια αύξηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας και πολύ κοντά στο (νοσοκομείο) Νάσερ", είπε ο Σον Κέισι, ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ στη Γάζα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γενεύη.

"Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν. Αυτή είναι η τελευταία γραμμή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που έχει η Γάζα--από τα βόρεια ως τα νότια χάνονται το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο", είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς διακινδυνεύουν σήμερα τη ζωή τους για να εισαχθούν σε νοσοκομεία στην νότια πόλη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια επίσκεψης στο Αλ Άκσα, στην κεντρική Γάζα, πριν από δύο ημέρες ο Κέισι διαπίστωσε ότι 70% του προσωπικού είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Την ίδια νύχτα εκατοντάδες ασθενείς σε αρκετά καλή κατάσταση για να μπορούν να φύγουν, εγκατέλειψαν κι εκείνοι το νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιουνίς κατέφυγαν μαζί με τους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που έχουν στριμωχτεί σε καταφύγια στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησε ο αξιωματούχος.

Και εκεί--όπως υπογράμμισε--υπάρχει μόνο ένας γιατρός για περισσότερους από 100 εγκαυματίες.

"Αυτό που συνεχίζουμε να βλέπουμε είναι το σύστημα υγείας να ταλανίζεται--εργαζόμενοι στον χώρο υγείας να μη μπορούν να πάνε στον χώρο εργασίας τους να φροντίσουν τους ασθενείς επειδή φοβούνται για τη ζωή τους...Ασθενείς και οι οικογένειές τους που φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο γιατί μπορεί να σκοτωθούν καθ΄οδόν. Βλέπουμε το σύστημα υγείας να καταρρέει με πολύ γοργό ρυθμό".

Ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε κατά την ίδια ενημέρωση ότι καθίσταται δυσκολότερο για τον ΠΟΥ να παραδίδει ιατροφαρμακευτικό υλικό εντός της Γάζας.

 

Πηγές:
euro2day, ΑΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία