Οι νυχτερίδες φρούτων, το είδος των νυχτερίδων που καταναλώνει πολλά σάκχαρα, ενδεχομένως μπορεί να κρατούν το κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.
Aν και στον άνθρωπο η υψηλή σε σάκχαρα διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία, ακόμα και καρκίνο, οι νυχτερίδες που καταναλώνουν σάκχαρα επιζούν και είναι ακμαίες ενώ τρώνε τέτοιες τροφές. Καθημερινά καταναλώνουν εως 2 φορές το ισοδύναμο του βάρους τους σε σακχαρούχα φρούτα.
Ερευνητές του University of California-San Francisco (UCSF) εξετάζουν πώς αυτές οι νυχτερίδες εξελίχτηκαν ώστε να καταναλώνουν τόσο μεγάλες ποσότητα σακχάρων και αν αυτή η ικανότητα μπορεί να εφαρμοστεί για να βοηθηθούν οι άνθρωποι με διαβήτη.
Ο Nadav Ahituv, θεωρεί ότι οι νυχτερίδες φρούτων είναι σαν υπερήρωες. Η καθεμία έχει εντυπωσιακές δυνάμεις, όπως μεταξύ άλλων να τρώει φρούτα χωρίς να εμφανίζει διαβήτη.
Πρόσθεσε οτι στον διαβήτη ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει ή να εντοπίζει την ινσουλίνη οδηγώντας σε προβλήματα ελέγχου του σακχάρου.
Όμως αυτές οι νυχτερίδες έχουν ένα γενετικό σύστημα που ρυθμίζει το σάκχαρο χωρίς να αποτυγχάνει. Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν από αυτό, ώστε να αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες για τους ανθρώπους.
Η ερευνητική ομάδα για να διαπιστώσει πώς αυτές οι νυχτερίδες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης χωρίς παρενέργειες εστίασαν στην εξελικτική προσαρμογή στο πάγκρεας και στα νεφρά τους.
Tο πάγκρεας έχει επιπλέον κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στις νυχτερίδες φρούτων, μαζί με γενετικές τροποποιήσεις που βοηθούν στην επεξεργασία της τεράστιας ποσότητας σακχάρων.
Τα νεφρά τους έχουν εξελιχθεί ώστε να συγκρατούν αποτελεσματικά ηλεκτρολύτες.
Η σύγκριση μεταξύ νυχτερίδας φρούτων της Τζαμάικα με τη μεγάλη καφέ νυχτερίδα που τρέφεται με έντομα, έδειξε ότι το DNA της πρώτης εξελίχθηκε ώστε να ενεργοποιεί και απενεργοποιεί επιλεκτικά γονίδια σχετικά με τον μεταβολισμοί των σακχάρων.
Η οργάνωση του DNA γύρω από τα γονίδια της ινσουλίνης και του γλυκαγόνου ήταν διαφορετική μεταξύ των δυο ειδών νυχτερίδων.
Αυτό το ρυθμιστικό DNA πιθανόν βοηθά τις νυχτερίδες φρούτων να αντιδρούν στις ξαφνικές αυξήσεις ή μειώσεις του σακχάρου στο αίμα.
Πηγές:
Nature Communications
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε