Γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) έδειξε η ανάλυση δειγμάτων στους μισούς σχεδόν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε επτά ιδιωτικά νοσοκομεία με οξεία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ.
Στην έκθεση αναφέρεται πως κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους, αναλύθηκαν 119 δείγματα για ιούς γρίπης και RSV. Από αυτά, τα 24 (20%) βρέθηκαν θετικά στους ιούς γρίπης και 30 (25%) στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.
Πιο ήπια ήταν η εικόνα σε άλλα παθογόνα: σε 119 δείγματα που εξετάστηκαν για αδενοϊό και ρινοϊό - εντεροϊό, τα 8 (7%) ήταν θετικά για αδενοϊό και τα 19 (16%) για ρινοϊό - εντεροϊό.
Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, η αύξηση στα θετικά δείγματα γρίπης και RSV άρχισε να παρατηρείται στα μέσα Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του έτους.
Θετικότητα τεστ σε ασθενείς με λοίμωξη αναπνευστικού
Τα ιδιωτικά νοσοκομεία που συμμετέχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση σε εβδομαδιαία βάση είναι: 5 νοσοκομεία στην Αττική (Ιασώ Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Λευκός Σταυρός Αθηνών, Metropolitan General, Ερρίκος Ντυνάν), ένα στη Θεσσαλία (Ιασώ Θεσσαλίας) και ένα στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης).
Η θετικότητα για το κάθε παθογόνο υπολογίζεται επί του συνόλου των δειγμάτων των νοσοκομείων που εξετάστηκαν για το εν λόγω παθογόνο. Η εργαστηριακή διερεύνηση πραγματοποιείται με μεθόδους πολλαπλής ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού.
Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται πως η επιλογή των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία και υποβάλλονται στον εν λόγω εργαστηριακό έλεγχο δεν γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια των θεραπόντων ιατρών των συμμετεχόντων νοσοκομείων.
Η δε ερμηνεία της εκτιμώμενης θετικότητας θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας στην καταγραφή είναι εθελοντική και δεν έχει προκύψει από τυχαία δειγματοληψία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές