Αν το παιδί σας ανακαλύψετε ξαφνικά ότι δυσκολεύεται να τελειώσει τα μαθήματα του σχολείου, να κάθεται στην τάξη ή γενικά να κάθεται ήσυχο για αρκετή ώρα, μάλλον θα είναι μια δύσκολη στιγμή. Είναι ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή; Είναι το παιδί σας που ανακαλύπτει την προσωπικότητά του και δεν είναι καλό να του κόψετε τα φτερά φτιάχνοντας στο μυαλό σας διαγνώσεις; Προτού τρελάνετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να βρείτε απαντήσεις σε όλα αυτά, ας δούμε μερικά δεδομένα.

Αρχικά, η ΔΕΠΥ δεν είναι καθόλου σπάνια. Στην πραγματικότητα, είναι η πιο συνηθισμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά, με εκατομμύρια διαγνώσεις κάθε χρόνο. Ανάλογα το είδος της διαταραχής και τα συμπτώματά της, η ζωή του παιδιού σας μπορεί να επηρεαστεί από πολύ ως και σχεδόν καθόλου. Αν γνωρίζετε τα σημάδια της διαταραχής, αυτό θα κάνει πιο εύκολο να καταλάβετε αν χρειάζεται να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού.

Μέσα από έρευνες, επίσης, έχει φανεί ότι τα αγόρια λαμβάνουν συχνότερα διάγνωση για ΔΕΠΥ, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι: Απλώς τα συμπτώματα στα κορίτσια τείνουν να είναι λιγότερο έντονα, αλλά η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας δεν κάνει και τόσο μεγάλες διακρίσεις στο φύλο. Για την ακρίβεια, επειδή τα κορίτσια δεν λαμβάνουν διάγνωση εξίσου συχνά, είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο η ΔΕΠΥ τους να διαρκεί περισσότερο.

Υπάρχουν τρεις τύποι ΔΕΠΥ για να έχετε στο νου σας:

-Με υπερδραστήρια και παρορμητική συμπεριφορά

-Με έλλειψη προσοχής

-Με συνδυασμό όλων των παραπάνω

Κάθε τύπος έχει ορισμένα σχετικά συμπτώματα, και για να λάβει διάγνωση ένα παιδί χρειάζεται να εμφανίζει τουλάχιστον 6 συμπτώματα του ανάλογου τύπου (συνεπώς 12 σε περιπτώσεις συνδυασμού συμπεριφορών). Αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του κάθε τύπου.

Συμπτώματα υπερδραστήριας και παρορμητικής συμπεριφοράς σε παιδιά:

-Δυσκολία να μένει ήσυχο ή να συμμετέχει σε "καθιστές" δραστηριότητες

-Υπερβολική ομιλία

-Νευρικότητα και απότομες κινήσεις

-Σηκώνεται από τη θέση του ενώ πρέπει να μείνει καθισμένο

-Μιλάει όταν δεν είναι η σειρά του και συμπληρώνει αυτά που λένε συμμαθητές του

-Έχετε ακούσει περιγραφές ότι το παιδί είναι σαν να δουλεύει με "μηχανή"

-Διακόπτει τις ομιλίες και τις δραστηριότητες άλλων ανθρώπων

-Τρέχει ή σκαρφαλώνει σε ακατάλληλες στιγμές

Συμπτώματα ελλιπούς προσοχής σε παιδιά:

-Εύκολη απόσπαση προσοχής από εξωτερικούς παράγοντες

-Ξεχνά εύκολα τις καθημερινές δραστηριότητες

-Σκέφτεται άσχετα πράγματα συχνά

-Χάνει συχνά τα πράγματά του

-Δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες ή χάνει συχνά σημαντικές πληροφορίες

-Κάνει απροσεξίες στο σχολείο, στα μαθήματα ή στα ομαδικά αθλήματα

-Αποφεύγει όσο μπορεί να κάνει τα μαθήματά του και τις δουλειές του

-Δυσκολία στην οργάνωση

-Δυσκολία στη συγκέντρωση σε μια δουλειά μέχρι να την ολοκληρώσει.

Διαφορές στα συμπτώματα ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια

Πιστεύεται ότι οι διαφορές που εμφανίζονται στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια έχουν λιγότερο να κάνουν με τη βιολογία και περισσότερο με το κοινωνικό φύλο. Που σημαίνει ότι τα συμπτώματα στα κορίτσια ίσως να είναι πιο διακριτικά, επειδή σε γενικές γραμμές τα κορίτσια στην κοινωνία μπαίνουν σε έναν πιο διακριτικό ρόλο. Παράλληλα, τα αγόρια έχουν συχνά πάτημα για πιο έντονη, φασαριόζικη ή επιθετική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ τους να ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Το ίδιο μπέρδεμα μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ενός αγοριού που έχει συμπτώματα έλλειψης προσοχής, άρα μπορεί να είναι πιο ντροπαλό και εσωστρεφές, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΥ του να μην "τραβάει την προσοχή". Αυτός πιστεύεται πως είναι και ο πιο συχνός τύπος ΔΕΠΥ που εμφανίζεται στα κορίτσια, αλλά ξανά: Πόσο είναι ζήτημα βιολογίας και πόσο ζήτημα κοινωνικό;

Μακροχρόνια συμπτώματα ΔΕΠΥ σε κορίτσια

Όπως είπαμε, είναι συχνότερο τα κορίτσια να μη λαμβάνουν διάγνωση, συνεπώς να αντιμετωπίζουν την ΔΕΠΥ τους και για περισσότερο χρόνο. Τα συμπτώματα στα κορίτσια φαίνεται να είναι πιο αισθητά στο γυμνάσιο και στο λύκειο και είναι τα εξής:

-Τελειομανία

-Άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοπεποίθηση

-Δυσκολία στη διατήρηση φίλων

-Δάγκωμα νυχιών και παρανυχίδων και παιχνίδι με τα μαλλιά

-Κακοί βαθμοί στο σχολείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια