Ο τρόπος διαμόρφωσης της ενιαίας λίστας χειρουργείων και ο χρόνος αναμονής - ανάλογα με το πρόβλημα υγείας - ορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών. 

Στην απόφαση, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται το μέτρο ξεκινάει από τις 5 Φεβρουαρίου και πως υπεύθυνος για την εποπτεία του μέτρου είναι ο αναπληρωτής διοικητής κάθε νοσοκομείου και - όπου δεν υπάρχει - τον ρόλο αναλαμβάνει η διοικητής.

Κάθε θεράπων χειρουργός συμπληρώνει σε πρότυπο ηλεκτρονικό έντυπο του συστήματος αρχειοθέτησης της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ή σε περίπτωση εκτάκτου και επείγοντος περιστατικού την αντίστοιχη ενότητα Δήλωση Έκτακτου - Επείγοντος Περιστατικού.

Σε αυτή, περιλαμβάνεται και η ανάλογη τεκμηρίωση, ανεξάρτητα αν η κλινική εκτίμηση έγινε κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία της εγγραφής ασθενούς στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, έτσι ώστε να απαιτείται η μετακίνηση του στη Λίστα με αλλαγή της προγραμματισμένης ημερομηνίας, ο υπεύθυνος ιατρός ενημερώνει σχετικά, συμπληρώνοντας υποχρεωτικά την ίδια ημέρα που πραγματοποιείται η κλινική εκτίμηση, τα σχετικά στοιχεία του πρότυπου ηλεκτρονικού εντύπου.

Μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς, ο θεράπων χειρουργός αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου, κατατάσσει το περιστατικό σύμφωνα με ακόλουθο πίνακα, ο οποίος θα πρέπει να εμφανίζεται στο σύστημα, ώστε να γίνεται κατανοητή η κατηγοριοποίηση των περιστατικών και συμπληρώνει το αντίστοιχο στοιχείο του πρότυπου ηλεκτρονικού εντύπου.

Επείγον

Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον, θα πρέπει να έχει εκτιμηθεί ανάλογα είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είτε στην κλινική όπου ο ασθενής νοσηλεύεται από χειρουργό που εφημερεύει.

Ο υπεύθυνος ιατρός ή υπάλληλος ανά νοσοκομείο παρακολουθεί την κατάρτιση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, την ομαλή εκτέλεση της σειράς προτεραιότητας που έχει καθοριστεί με τη Λίστα, καθώς και τις αλλαγές που ενδέχεται να προκύψουν λόγω επαναξιολόγησης της σοβαρότητας του περιστατικού.

Σε περίπτωση κωλύματος του χειρουργού, ενημερώνεται ο ασθενής, προκειμένου να παράσχει τη συγκατάθεσή του ως προς την διενέργεια της ιατρικής πράξης. Η επέμβαση δύναται να διενεργηθεί από άλλο χειρουργό του τμήματος, εφόσον είναι αντικειμενικά δυνατό, χωρίς να διαταραχθεί η σειρά της Λίστας και ενημερωθεί ανάλογα το σύστημα.

Ενημέρωση

Ο υπεύθυνος υπάλληλος του νοσοκομείου ενημερώνει αμελλητί τον ασθενή για την προγραμματισμένη ημερομηνία διενέργειας της χειρουργικής επέμβασης, ενώ η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) αποστέλλει (μέσω e-mail ή MyHealthApp) την προγραμματισμένη ημερομηνία που θα διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση.

Ο ασθενής ενημερώνεται και για κάθε μεταβολή που τον αφορά, τόσο από το νοσοκομείο, όσο και από την ΗΔΙΚΑ. Ο ίδιος οφείλει να ενημερώσει σε περίπτωση κωλύματός του το νοσοκομείο.

Μετά τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης, συμπληρώνεται από τον θεράποντα ιατρό - χειρουργό το αντίστοιχο πεδίο στο σύστημα αρχειοθέτησης της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων με την ημερομηνία τέλεσης της χειρουργικής επέμβασης.

Επιτροπή

Την ευθύνη της ορθής τήρησης των καταχωρήσεων της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και του προγράμματος των χειρουργείων φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου, η οποία λειτουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η επιτροπή εγκρίνει με ψηφιακό τρόπο την εβδομαδιαία Λίστα Προγραμματισμού Χειρουργείων και αποτελείται από τρία τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη ως εξής:

  • Έναν ιατρό βαθμίδας συντονιστή διευθυντή ή διευθυντή (ή καθηγητή - αναπληρωτή καθηγητή) ειδικότητας Αναισθησιολογίας.
  • Έναν ιατρό βαθμίδας συντονιστή διευθυντή ή διευθυντή (ή καθηγητή - αναπληρωτή καθηγητή) οποιασδήποτε ειδικότητας του Χειρουργικού Τομέα.
  • Τον υπάλληλο, που έχει ορισθεί προϊσταμένος Χειρουργείου.

Έργο της Επιτροπής είναι - μεταξύ άλλων - η παρακολούθησης της Ενιαίας Λίστας, η κατάρτιση προγράμματος χειρουργείου, η επίβλεψη των κανόνων ασηψίας στο χειρουργείο, η εποπτεία της τήρησης της Ιατρικής Δεοντολογίας στο χειρουργείο και η αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται. Εισηγείται, επίσης, την κατανομή των χειρουργικών τραπεζιών.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών