Πτωτικές τάσεις στα κρούσματα γριπώδους συνδρομής στην Ελλάδα, προβλέπει έως το τέλος του μήνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Το στοιχείο προκύπτει από τη βάση RespiCast, η οποία αποτελεί το νέο επιδημιολογικό εργαλείο του ECDC και ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η αναλογία κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής στον ελληνικό πληθυσμό θα υποχωρήσουν, από 1.538 ανά 100.000 που είναι σήμερα, σε 910 ανά 100.000 στο τέλος Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος δείκτης είχε φτάσει στα 1.779 κρούσματα ανά 100.000 στις αρχές του μήνα.
Η γριπώδης συνδρομή αποτελεί μία πιθανή διάγνωση γρίπης ή άλλης λοίμωξης του αναπνευστικού με κοινά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν: πυρετό, ρίγη, κακουχία, ξηρό βήχα, απώλεια όρεξης, πόνους στο σώμα, ναυτία και φτέρνισμα, συνήθως σε συνάρτηση με ξαφνική έναρξη ασθένειας.
Οι συνήθεις αιτίες που την προκαλούν είναι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, αλλά ενδέχεται να αποτελούν παρενέργειες φαρμάκων ή εκδηλώσεις άλλων ασθενειών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τη γριπώδη συνδρομή ως μία ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής έχει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38 °C και βήχα, ο οποίος ξεκίνησε τις τελευταίες 10 ημέρες.
Εάν ο ασθενής χρειαστεί νοσηλεία, η ασθένεια ταξινομείται ως σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη.
Τι είναι
Το RespiCast είναι ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Πρόβλεψης Αναπνευστικών Νόσων, ο οποίος συνδυάζει πολλαπλούς κόμβους πρόβλεψης για πολλούς δείκτες αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της νόσου που μοιάζει με γρίπη, της οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και δεικτών που σχετίζονται με την CoViD.
Αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ του ECDC, του Ινστιτούτου Επιστημονικής Ανταλλαγής (ISI) και του London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Το RespiCast συγκεντρώνει πιθανολογικές βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μίας έως τεσσάρων εβδομάδων για δείκτες, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων και στοχεύει στο να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες στους λήπτες αποφάσεων και στο ευρύ κοινό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές