Πολλά και διαφορετικά γονίδια καθορίζουν την υφή, το πάχος και το χρώμα των μαλλιών μας. Αλλά τα μαλλιά ορισμένων ανθρώπων αλλάζουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή μετά τη χημειοθεραπεία.

Τι μπορεί να κάνει τα μαλλιά να γίνουν πιο σγουρά, πιο πυκνά, πιο λεπτά ή γκρίζα;

Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από κερατίνη, μια ισχυρή και αδιάλυτη πρωτεΐνη. Κάθε τρίχα μεγαλώνει από το δικό της θύλακα που εκτείνεται βαθιά μέσα στο δέρμα. Τα σγουρά μαλλιά σχηματίζονται λόγω της ασυμμετρίας τόσο του θύλακα της τρίχας όσο και της κερατίνης στα μαλλιά. Οι θύλακες που παράγουν σγουρά μαλλιά είναι ασύμμετροι και κυρτοί και βρίσκονται υπό γωνία ως προς την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό τσακίζει τα μαλλιά καθώς μεγαλώνουν για πρώτη φορά. Η ασυμμετρία του θύλακα της τρίχας προκαλεί επίσης τη συσσώρευση της κερατίνης στη μία πλευρά της τρίχας. Αυτό τραβάει μέρη της τρίχας πιο κοντά μεταξύ τους και σχηματίζει μπούκλες. Οι θύλακες που είναι συμμετρικοί, στρογγυλοί και κάθετοι στην επιφάνεια του δέρματος παράγουν ίσια μαλλιά.

Τα μαλλιά μας υφίστανται επαναλαμβανόμενους κύκλους σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, με διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και απώλειας. Κάθε θύλακας περιέχει βλαστοκύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν σε τρίχες.

Οι τρίχες του κεφαλιού περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στη φάση ανάπτυξης, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που τα μαλλιά του κεφαλιού μπορούν να μακραίνουν τόσο πολύ. Μετά την φάση ανάπτυξης είναι μια μεταβατική φάση περίπου δύο εβδομάδων, όπου η τρίχα σταματά να μεγαλώνει. Ακολουθεί μια φάση ηρεμίας όπου η τρίχα παραμένει στο θύλακα για μερικούς μήνες προτού πέσει φυσικά. Ο θύλακας της τρίχας παραμένει στο δέρμα και τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσουν μια νέα τρίχα για να επαναλάβουν τον κύκλο. Κάθε τρίχα στο τριχωτό της κεφαλής αντικαθίσταται κάθε τρία με πέντε χρόνια.

Εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο πυκνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και προλακτίνης παρατείνουν τη φάση ηρεμίας του κύκλου της τρίχας. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά μένουν στο θύλακα της τρίχας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με λιγότερη απώλεια μαλλιών. Η πτώση των ορμονών λίγους μήνες μετά τον τοκετό προκαλεί αυξημένη τριχόπτωση. Αυτό οφείλεται στο ότι όλες οι τρίχες που παρέμειναν στη φάση ηρεμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πέφτουν ταυτόχρονα.

Τα μαλλιά μπορούν να αλλάξουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή μετά τη χημειοθεραπεία

Αυτό σχετίζεται με τη γενετική του σχήματος της τρίχας, που αποτελεί παράδειγμα ατελούς κυριαρχίας. Ατελής κυριαρχία είναι όταν υπάρχει μια μεσαία εκδοχή ενός χαρακτηριστικού. Για τα μαλλιά, έχουμε γονίδια για σγουρά μαλλιά και ίσια μαλλιά. Αλλά όταν κάποιος έχει ένα γονίδιο για σγουρά μαλλιά και ένα γονίδιο για ίσια μαλλιά, μπορεί να έχει κυματιστά μαλλιά. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των γονιδίων. Αυτό μπορεί να κάνει το γονίδιο για τα σγουρά μαλλιά κάποιου με κυματιστά μαλλιά να γίνει πιο ενεργό. Αυτό μπορεί να αλλάξει τα μαλλιά τους από κυματιστά σε σγουρά.

Η χημειοθεραπεία έχει πολύ ορατά αποτελέσματα στα μαλλιά. Η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των τριχοθυλακίων, γεγονός που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να έχει γενετικές επιδράσεις που επηρεάζουν το σχήμα των τριχοθυλακίων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αναγέννηση των μαλλιών με διαφορετικό σχήμα για τους πρώτους κύκλους αναγέννησης των μαλλιών.

Οι ορμονικές αλλαγές καθώς μεγαλώνουμε επηρεάζουν και τα μαλλιά μας

Σε όλη τη ζωή, οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για την παραγωγή κερατίνης. Τα χαμηλά επίπεδά τους μπορεί να προκαλέσουν ξηρά και εύθραυστα μαλλιά. Τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα ρυθμίζουν επίσης την ανάπτυξη και την απώλεια μαλλιών, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Η φαλάκρα στους άνδρες οφείλεται σε υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, και συγκεκριμένα σε μια ορμόνη που ονομάζεται DHT.

Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης τριχόπτωση. Αυτό προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων συν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και υψηλότερα ανδρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Οι θύλακες των τριχών γίνονται όλο και μικρότεροι μέχρι που δεν παράγουν πλέον τρίχες.

Τέλος, η μειωμένη λειτουργία των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (τη χρωστική ουσία που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας) είναι αυτό που προκαλεί το γκριζάρισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]
Μητσοτάκης: Είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο