Το να καταφέρνουμε να κοιμόμαστε τις σωστές ώρες (αλλά και σωστά) είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να είμαστε υγιείς. Και αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ώρα του ύπνου ή με το ξύπνημα, αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετή υπομονή και επιμονή για να το φτιάξουμε, αλλά αξίζει. Επειδή θα μας βοηθήσει να νιώθουμε καλύτερα, να έχουμε περισσότερη ενέργεια, καθώς και να προστατευτούμε απέναντι σε μια (μεγάλη) γκάμα από ασθένειες.

Αλλάξτε την ώρα του ύπνου σας

Για να γίνειτε πρωινός άνθρωπος, πρέπει πρώτα να γίνετε άνθρωπος που κοιμάται νωρίς. Αλλά πώς το καταφέρνουμε αυτό; Μετρήστε αντίστροφα από τη στιγμή που χτυπάει το ξυπνητήρι σας (ή την ώρα που θέλετε να χτυπήσει), με στόχο συνολικά επτά-εννέα ώρες τη νύχτα. Αυτή θα γίνει ο νέος στόχος της ώρας ύπνου σας. Είναι σημαντικό να προσαρμόζετε σταδιακά την ώρα του ύπνου σας, ώστε να συνηθίσει φυσικά ο οργανισμός σας. Ξεκινήστε με το να πηγαίνετε για ύπνο 15-20 λεπτά νωρίτερα ανά μερικές ημέρες.

Αναπτύξτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Μια ήσυχη ρουτίνα πριν τον ύπνο είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε νωρίτερα, που με την σειρά του είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε νωρίτερα. Τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι, χαμηλώστε τα φώτα και απενεργοποιήστε τα ηλεκτρονικά σας. Βρείτε κάτι χαλαρωτικό να κάνετε, όπως να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε λίγη χαλαρωτική μουσική. Προσπαθήστε να μην δείτε οτιδήποτε με κινούμενη εικόνα, όπως και να αποφύγετε το σκρολάρισμα στα social media.

Βασιστείτε στο φυσικό φως

Ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματός σας – γνωστός και ως το εσωτερικό σας ρολόι – έχει πολύ ιδιαίτερες ανάγκες και ανταποκρίνεται στο φυσικό φως και το σκοτάδι του κύκλου της ημέρας. Η έκθεση σε έντονο φως μόλις ξυπνάτε σας βοηθά να νιώθετε εγρήγορση και επίσης σας βοηθά να μετατοπίσετε τον εσωτερικό σας ρυθμό προς μια νωρίτερη ώρα αφύπνισης. Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας είναι επίσης σημαντική. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε πρέπει να είστε ξύπνιοι.

Μετακινήστε το ξυπνητήρι σας

Το να πατήσετε αναβολή είναι πολύ δελεαστικό, οπότε αφαιρέστε αυτήν την επιλογή. Δοκιμάστε να βάλετε το ξυπνητήρι σας πιο μακριά στο δωμάτιο, ή ακόμα και σε διπλανό δωμάτιο, ώστε να πρέπει να σηκωθείτε για να το απενεργοποιήσετε. Ορισμένες εφαρμογές κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον ύπνο, αναγκάζοντάς σας να εμπλακείτε σε ψυχικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως η επίλυση ενός παζλ για να σταματήσετε τον ήχο.

Κινηθείτε το πρωί

Αν είστε αγουροξυπνημένοι και δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε, το πρωινό τρέξιμο ακούγεται σαν τιμωρία. Αλλά αν μπορείτε να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια, η άσκηση το πρωί μπορεί να σας δώσει ενέργεια για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Κάντε τα πρωινά πιο ευχάριστα

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε κάτι που θα περιμένετε με ανυπομονησία το πρωί, έτσι ώστε το να σηκωθείτε να σας φαίνεται λιγότερο κουραστικό. Γνωρίζοντας ότι κάτι ευχάριστο σας περιμένει μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε αυτό το πρώτο οδυνηρό βήμα από το κρεβάτι.

Να είστε συνεπείς

Η ρουτίνα είναι το κλειδί, και η υπερβολική απόκλιση από αυτήν μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα σε αταξία. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια σταθερή ώρα ύπνου και που ξυπνάτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε άκαμπτοι με το πρόγραμμα ύπνου σας. Αν θέλετε να μείνετε έξω αργά ένα βράδυ Παρασκευής ή στις διακοπές σας, δεν θα πειράξει. Αρκεί να μην αντικαστήσετε το υγιές σας μοτίβο ύπνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024