Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα με το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ογκολογικού νοσοκομείου "Μεταξά".

Έξι μήνες μετά την καταγγελία για μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των ιστολογικών εξετάσεων, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως απαιτείται ένας μήνας μέχρι να δοθούν τα αποτελέσματα στους ασθενείς.

Το προεδρείο του σωματείου επικαλείται πρόσφατο έγγραφο της διευθύντριας του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, στο οποίο αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί στο νευραλγικό αυτό τμήμα του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται, η πρόσφατη αποχώρηση ενός ακόμη επικουρικού γιατρού (συνολικά τρεις αποχωρήσεις την τελευταία διετία χωρίς αναπλήρωση), κάνει την κατάσταση λειτουργίας του Εργαστηρίου άκρως προβληματική.

Αυτή τη στιγμή, υπηρετούν 4 μόνιμοι ιατροί (ο ένας συνταξιοδοτείται εντός του 2024), μια επικουρική γιατρός (που έχει καταθέσει υποψηφιότητα για θέση ιατρού ΕΣΥ σε άλλο νοσοκομείο) και μόλις 1 ειδικευόμενος που αναμένεται να κατευθυνθεί στην ειδικότητα της Κυτταρολογίας.

Παράλληλα, από τους 9 τεχνολόγους που εργάζονταν στο εργαστήριο έχουν μείνει 6 (5 μόνιμοι και 1 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ) και 1 βιολόγος για να καλύψει και το τμήμα Μοριακής Ιστοπαθολογίας, όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2.

Λόγω της αυτής της κατάστασης, έχουν συσσωρευθεί παρασκευάσματα, για τα οποία δεν έχει ξεκινήσει καν ο μακροσκοπικός χειρισμός τους και αυτός ο αριθμός θα βαίνει αυξανόμενος.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πίεση είναι τεράστια, καθώς το 2023 οι ιστολογικές εξετάσεις ξεπέρασαν τις 15.000!

"Χωρίς έγκαιρη διάγνωση του είδους του καρκίνου, δεν υφίσταται Ογκολογικό νοσοκομείο", υπογραμμίζουν.

Όπως αναφέρουν, όλες οι προσπάθειες, τα αιτήματα, τα έγγραφα, οι πιέσεις, ακόμη και η ερώτηση στη Βουλή για προκήρυξη των 3 κενών οργανικών θέσεων ή για πρόσληψη επικουρικών ιατρών, έχουν πέσει στο κενό.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι και στην τελευταία προκήρυξη για γιατρούς στο ΕΣΥ, που βγήκε πριν τις γιορτές, δεν υπήρχε ούτε μία θέση ιατρού για το νοσοκομείο "Μεταξά"!

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για "διεκπεραίωση των ιστολογικών εξετάσεων πέραν του μηνός", θεωρώντας πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο για ογκολογικούς ασθενείς και αποτελεί πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Ελλείψεις

Τονίζουν πως υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και σε άλλα κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου, όπως η Αιμοδοσία, στην οποία οι οργανικές θέσεις των ιατρών είναι 4 και ήδη από το 2015 που συνταξιοδοτήθηκαν οι 2, χωρίς να έχει προκηρυχθεί νέα θέση.

Έως το τέλος του χρόνου, θα φύγει και ο νυν διευθυντής, ενώ και η επικουρική γιατρός μετακινείται σε άλλο νοσοκομείο, όπου πήρε μόνιμη θέση.

Με τις πρόσφατες αναθέσεις που έγιναν από τον διοικητή και ενώ υπήρχε έμπειρη γιατρός για να καλύψει την κενή θέση προϊσταμένης, επιλέχθηκε τελικά να μετακινηθεί προϊσταμένη άλλου τμήματος.

Οι τεχνολόγοι είναι 2 όταν απαιτούνται τουλάχιστον 4 και η παρασκευάστρια 1. Τα κενά σε παρασκευαστές για όλο το νοσοκομείο φτάνουν τα 15.

Την ίδια ώρα, το Ανοσολογικό Εργαστήριο λειτουργεί πάνω από 2 χρόνια με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό - προσωπικό ασφαλείας, που σημαίνει με 1 τεχνολόγο και 1 παρασκευαστή Ιατρικών Εργαστηρίων που καλύπτουν και τις βραδινές βάρδιες του Αιματολογικού Εργαστηρίου.

Οι 2 εναπομείναντες ιατροί βιοπαθολόγοι (ο ένας εφημερεύει και αυτός ενεργά στο Αιματολογικό Εργαστήριο), εκτελούν και καθήκοντα παρασκευαστή. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο να λειτουργούν μόνο τα 3 από τα 5 τμήματα του εργαστηρίου και η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού να θέτει σε κίνδυνο τη συνολική εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Από το Κυτταρολογικό Εργαστήριο αναφέρονται ελλείψεις σε προσωπικό, με τις οργανικές θέσεις σε ιατρούς να είναι 5. Από αυτές, καλύπτονται μέχρι στιγμής οι 3, με τον 1 από αυτούς να συνταξιοδοτείται εντός του 2024.

Οι παρασκευάστριες είναι 2 και η 1 καλύπτει τις αιμοληψίες της Κλινικής Ημέρας.

Ελλείψεις υπάρχουν και στον τεχνολογικό εξοπλισμό που είναι πεπαλαιωμένος, με μικροσκόπια (κάποια και άνω της 30ετίας) τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν διότι πλέον σε ενδεχόμενη βλάβη δεν μπορούν να βρεθούν ούτε τα απαραίτητα ανταλλακτικά. 

Ατυχήματα

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μία σειρά από άλλα προβλήματα με τη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως η πτώση ψευδοροφής στο γραφείο της διευθύντριας του Παθολογοανατομικού και από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός.

Ένα ακόμη περιστατικό σημάδεψε τη λειτουργία του "Μεταξά": Τα ξημερώματα της παραμονής Χριστουγέννων εκδηλώθηκε φωτιά στο χώρο της Αιμοδοσίας, όπου αναφλέγη μικρός εκτυπωτής ετικετών και η οθόνη του παρακείμενου ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η νοσηλεύτρια βάρδιας έσπευσε να περιορίσει τη φωτιά με κάθε μέσο και είχε πτώση στο έδαφος με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ο χώρος γέμισε στάχτες και υπήρξαν δυσλειτουργίες μηχανημάτων. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή