Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια από τις πιο συχνές ενδοκρινικές διαταραχές. Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να εμφανίσετε ακανόνιστες ή σπάνιες περιόδους, να αναπτύξετε κύστεις στις ωοθήκες σας, να έχετε ακμή ή υπερβολική τριχοφυΐα. Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά, αλλά περιλαμβάνουν μια ανισορροπία στις ορμόνες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Το PCOS μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καθώς τα συμπτώματά του μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα στην αντιμετώπιση. Μια μελέτη έδειξε ότι το 26% των ασθενών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν επίσης κατάθλιψη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, όπως:
Ορμονικές αλλαγές
Ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη σε άτομα με PCOS είναι η αύξηση των ανδρογόνων - μια ομάδα ορμονών φύλου στο σώμα. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των ανδρογόνων μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, ακμή, αύξηση βάρους και υπερβολική τριχοφυΐα. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του εαυτού σας και να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή σας. Όταν οι απόψεις σας για τον εαυτό σας αλλάζουν αρνητικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος
Ένα από τα πιο κοινά σημάδια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Η ανισορροπία των ορμονών και η αύξηση των ανδρογόνων μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση ωορρηξίας, η οποία μπορεί να σας εμποδίσει να έχετε περίοδο. Οι περίοδοι μπορεί να είναι ακανόνιστες, σπάνιες ή να απουσιάζουν εντελώς. Η ανισορροπία των ορμονών και η αδυναμία πρόβλεψης της περιόδου σας μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη.
Υπογονιμότητα
Η ανισορροπία των ορμονών που προκαλούν PCOS μπορεί να αποτρέψει την ωορρηξία και να προκαλέσει υπογονιμότητα – για την ακρίβεια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας. Για άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, η υπογονιμότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Αύξηση βάρους
Η ορμονική ανισορροπία που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας και τον κίνδυνο για παχυσαρκία. Aν έχετε PCOS, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη και διαβήτη, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Αυτό με την σειρά του μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία να κάνουν τα προβλήματα βάρους ακόμα χειρότερα.
Επιλογές θεραπείας
Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι πολύπλοκη, καθώς επηρεάζει το κάθε άτομο διαφορετικά. Υπάρχουν επίσης πολλές πιθανές επιπλοκές και συννοσηρότητες της πάθησης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας, από φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής, μέχρι και χειρουργική επέμβαση. Με οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία, πρέπει να είστε σε στενή συνεργασία με τον γιατρό σας.
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αλλά οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ή την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Όταν αναζητάτε επιλογές θεραπείας για PCOS και κατάθλιψη, η συνεργασία με έναν γιατρό με τον οποίο νιώθετε άνετα μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα.
Αλλαγές τρόπου ζωής
Σύμφωνα με έρευνα του 2019, η πρώτη γραμμή θεραπείας για το PCOS είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα:
*υγιεινή διατροφή
*άσκηση
*επαρκής ύπνος
*απώλεια περιττού βάρους
Αντικαταθλιπτικά
Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για όσους πάσχουν από PCOS για να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα ψυχικής υγείας του συνδρόμου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να συζητήσετε επιλογές και κινδύνους προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης σε άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η διαχείριση της καθημερινότητάς σας σε σχέση με το σύνδρομο αλλά και με υπόλοιπους παράγοντες που σας επηρεάζουν θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στην ζωή σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας