Στον εμβολιασμό, η αλλαγή χεριών για κάθε δόση ενδεχομένως οδηγεί σε μεγαλύτερη ανοσία έναντι της χορήγησης του εμβολίου στο ίδιο χέρι.

Αυτό έδειξε νεα έρευνα που εστίασε στις 2 πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά της COVID.

Οσοι έκαναν το εμβόλιο σε διαφορετικά χέρια είχαν μικρή αύξηση της ανοσίας έναντι αυτών που εμβολιάστηκαν στο ίδιο χέρι.

Ακόμα και μικρή ενίσχυση θα μπορούσε να είναι σημαντική για ανθρώπους που ανταποκρίνονται φτωχά στα εμβόλια.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε όλα τα εμβόλια πολλαπλών δόσεων, όπως αυτά στα παιδιά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο  Dr. Marcel Curlin, του Oregon Health & Science University, δήλωσε ότι δεν κάνει συστάσεις επί του παρόντος, καθώς πρέπει να κατανοηθεί το παραπάνω καλύτερα.

Η Dr. Jennifer Gommerman, του the University of Toronto, δήλωσε οτι η επέκταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων ενδεχομένως μπορεί να προσφέρει ακόμα καλύτερο όφελος έναντι της αλλαγής των χεριών.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίπεδα αντισωμάτων σε 54 ζεύγη υπαλλήλων σε πανεπιστήμιο, ταιριασμένους για ηλικία και φύλο όταν εμβολιάστηκαν.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία, είτε να λάβουν τη δεύτερη δόση στο ίδιο χέρι με την πρώτη είτε στο αντίθετο χέρι. Η αλλαγή των χεριών αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα έως 4 φορές, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η ανοσιακή απόκριση ήταν επίσης ισχυρότερη έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοιού και της παραλλαγής Ομικρον.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για σταθερή και στατιστικά σημαντική επίδραση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών