Την αντίθεσή του στη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εκφράζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Σε σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Η ΟΕΝΓΕ ενώνει τη φωνή της:
- Με τους εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους από όλη τη χώρα που διεκδικούν ένα πραγματικά δωρεάν, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναβαθμισμένο και ποιοτικό πανεπιστήμιο και όχι ένα πανεπιστήμιο που θα κάνει 'παζάρι' πτυχίων.
- Με τους φοιτητές που αγωνίζονται για πτυχία με αξία και εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και όχι για πτυχία με 'τιμή'.
- Με τους φοιτητές τμημάτων σχολών που πανεπιστημιοποιήθηκαν και τα πτυχία τους δεν έχουν αντίκρισμα αφού δεν τους αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ιδιωτικών σχολών πριν καν αυτές ιδρυθού
- Με τους μαθητές που οραματίζονται ένα πραγματικά σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά που δε θα τα διαχωρίζει ανάλογα με την τσέπη τους. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και όχι ένα σχολείο ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο με κόφτες (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων) και αβέβαιο μέλλον για τους πολλούς, εξασφαλισμένο πτυχίο και μέλλον για όσους λίγους θα μπορούν να τα αγοράσουν.
- Με το διοικητικό, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση και την οικονομική του ασφυξία, ταυτόχρονα με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι από τα δισεκατομμύρια των ΕΛΚΕ, των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ των Κέντρων Δια Βίου Μάθησής, των εσόδων των μεταπτυχιακών, εσχάτως και των προπτυχιακών, ελάχιστα προορίζονται για τις σπουδές των φοιτητών, τη φοιτητική μέριμνα, την αποδεσμευμένη από επιχειρηματικά κέρδη έρευνα.
Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι υγειονομικοί έχουμε πικρή πείρα από την συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πανδημία κατέρριψε παταγωδώς το επιχείρημα ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και ανέδειξε ότι ο ανταγωνισμός του δημόσιου τομέα υγείας με τον ιδιωτικό είχε σαν αποτέλεσμα τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λειτουργίας του με ιδιωτικοοινομικά κριτήρια.
Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έκαναν εμπόριο πόνου και κερδοσκόπησαν άγρια την περίοδο της πανδημίας. Που κράτησαν το 95% των κρεβατιών τους covid-free για να μη μολυνθούν τα κέρδη τους από τον κορονοϊό. Που έκαναν επιλογή ασθενών, με το αζημίωτο βέβαια, όταν διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, Πνευμονολόγοι, Παθολόγοι, Εντατικολόγοι και όχι μόνο, δούλευαν 10 και 15 ώρες το 24ωρο.
Αυτοί θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι και τώρα! Αυτών τις ορέξεις απελευθερώνει το 'Ελεύθερο Πανεπιστήμιο'"!
Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ζητεί:
- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!
- Όχι στα ιδιωτικά - μη κρατικά πανεπιστήμια - όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.
- Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.
- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.
- Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων.
- Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε