Ανησυχία στους ασθενείς προκάλεσε το χθεσινό μας ρεπορτάζ για την επικείμενη υπουργική απόφαση βάσει της οποίας ΚΑΚ (Κάτοχος 'Αδειας  Κυκλοφορίας) ή Τοπικός Αντιπρόσωπος θα μπορούν να αιτούνται την απόσυρση των σκευασμάτων τους από τον θετικό κατάλογο των Συνταγογραφούμενων και Αποζημιούμενων Φαρμάκων, προς την αρνητική λίστα των συνταγογραφούμενων, αλλά μη αποζημιούμενων φαρμάκων.

Ο λόγος της ανησυχίας είναι ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική συμμετοχή.

Θυμίζουμε ότι με βάση την τελευταία ανάλυση του ΙΟΒΕ «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022», η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα καταγράφει αύξηση, η οποία εκτιμάται ότι για το 2022 θα ανέλθει στα 689 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, καταβάλλουν 413 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους (0%, 10%, 25%) και 276 εκατ. ευρώ που είναι η επιβάρυνση που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία εκπροσώπου Συλλόγου Ασθενών με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το θέμα. Το Υπουργείο Υγείας  ξεκαθάρισε ότι θα μπορεί να γίνει μεταφορά φαρμάκου από τον Θετικό Κατάλογο στην Αρνητική λίστα, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 2 εναλλακτικές επιλογές στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Θυμίζουμε ότι ο Θετικός Κατάλογος διαθέτει 7.064 φάρμακα, από τα οποία τα 1.270 είναι Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Αν  αφαιρεθούν τα τελευταία, ο Θετικός Κατάλογος φαρμάκων διαμορφώνεται στα 5.794 εκ των τα 3.130 είναι με λιανική τιμή έως 10 ευρώ (πάνω από 40%).

Ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη

Η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα αποζημιούμενα φάρμακα (θεσμοθετημένη συμμετοχή και την επιπρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με υψηλότερη Λιανική Τιμή σε σχέση με την Τιμή Αποζημίωσης), τις ιδιωτικές δαπάνες των καταναλωτών (ασθενών) για τα μη καλυπτόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμακευτικά σκευάσματα και συναφή είδη αλλά και για όσα φάρμακα πληρώνουν ή επιλέγουν να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου, καθώς και την αποζημίωση μέρους της δαπάνης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα διακρίνεται στη:
• Θεσμοθετημένη Συμμετοχή: 0% ή 10% ή 25% επί της τιμής αποζημίωσης
• Επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά Λιανικής Τιμής και Τιμής Αποζημίωσης όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με Λιανική Τιμή Υψηλότερη της Τιμής Αποζημίωσης

Οι λοιπές ιδιωτικές πληρωμές για φάρμακο αφορούν:
• είτε σε φάρμακα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.),
• είτε σε συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται (Αρνητική Λίστα)
• είτε σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που όμως ο ασθενής επέλεξε να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού του δικαιώματος και να τα πληρώσει εξ’ ολοκλήρου από την
τσέπη του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι