Η απειλητική για τη ζωή διαρροϊκή ασθένεια χολέρα προκαλείται από ένα βακτήριο. Στο ανθρώπινο σώμα, μετατρέπεται σε ένα είδος εργοστασίου δηλητηρίων και παράγει την τοξίνη της χολέρας που προκαλεί την ασθένεια. Η βιοχημικός του Γκρατς, Νίνα Γκούμπενσακ, σημείωσε πρόοδο στην έρευνά της για μια ουσία που μπορεί να σταματήσει το βακτήριο πριν αρχίσει το βλαβερό έργο του στον ανθρώπινο οργανισμό, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Γκρατς.
Η Νίνα Γκούμπενσακ μελετά το Vibrio cholerae εδώ και δέκα χρόνια. Αυτό είναι το όνομα του βακτηρίου του οποίου η τοξίνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια με απειλητική για τη ζωή απώλεια υγρών.
Λόγω των ευαίσθητων αισθητηρίων οργάνων του, έχει τεράστια ικανότητα προσαρμογής σε δύσκολες συνθήκες, μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και πολλαπλασιάζεται στο ανθρώπινο σώμα.
Πώς όμως το παθογόνο γνωρίζει στην πραγματικότητα ότι βρίσκεται στο σώμα και πρέπει να περάσει σε κατάσταση δραστηριότητας; Και πώς μπορεί να επιβιώσει στο έντερο και στο στομάχι, εκεί όπου οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ευνοϊκές;
Η ερευνήτρια από το Γκρατς και η ομάδα της έχουν αποκτήσει νέες γνώσεις σχετικά με αυτό. Το ανθρώπινο χολικό οξύ παίζει εδώ έναν ρόλο.
"Υπάρχουν δύο πρωτεΐνες, οι ToxR και ToxS, κάτω από το προστατευτικό περίβλημα του βακτηρίου. Αυτές μπορούν να αναγνωρίσουν το χολικό οξύ στο πεπτικό μας σύστημα και λειτουργούν σαν ένα είδος διακόπτη", εξηγεί η βιοχημικός. Το χολικό οξύ σηματοδοτεί στο βακτήριο ότι βρίσκεται κοντά σε έναν οργανισμό ξενιστή.
Στην τελευταία τους μελέτη, οι ερευνητές του Γκρατς περιέγραψαν λεπτομερώς πώς οι δύο πρωτεΐνες αναγνωρίζουν το χολικό οξύ και βοηθούν τα βακτήρια να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν στο ανθρώπινο σώμα.
Στόχος της ομάδας του Γκρατς είναι τώρα να βρει ουσίες που διαταράσσουν τις διαδικασίες αντίληψης της χολής από τα βακτήρια και την εντερική προσαρμογή.
Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της χολέρας. "Ιδανικά, ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε στη συνέχεια να δοθεί σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σε περιοχές κρίσης ως προληπτικό μέτρο", δήλωσε η ερευνήτρια περιγράφοντας το όραμά της.
Έχουν ήδη βρεθεί ορισμένες υποσχόμενες ουσίες. Τώρα δοκιμάζονται στο εργαστήριο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές