Ερευνητές του ULiège εξέτασαν αν το σώμα αποσυνδέεται από τον εξωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια του ύπνου, εστιάζοντας στο πώς αλλάζουν οι καρδιακοί παλμοί όταν κάποιος που κοιμάται ακούει διαφορετικές λέξεις.

Ανακάλυψαν ότι χαλαρωτικές λέξεις επιβράδυναν την καρδιακή δραστηριότητα ως αντικατοπτρισμό βαθύτερου ύπνου έναντι ουδέτερων λέξεων που δεν είχαν τόσο επιβραδυντική επίδραση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research και ρίχνει νέο φως στην αλληλεπίδραση καρδιάς και εγκεφάλου κατά τον ύπνο

Οι Matthieu Koroma Christina Schmidt, και Αθηνά Δεμερτζή του ULiège συνεργάστηκαν με επιστήμονες του University of Fribourg σε προηγούμενη έρευνα, αναλύοντας στοιχεία από τον εγκέφαλο δείχνοντας ότι χαλαρωτικές λέξεις αύξαναν τη διάρκεια του βαθέος άπνου και την ποιότητά του δείχνοντας οτι μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τον ύπνο με σημαντικές λέξεις.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο εγκέφαλος παραμένει ικανός να μεταφράζει ακουστικές πληροφορίες με τρόπο που καθιστά πιο χαλαρό το σώμα μετά την ακρόαση χαλαρωτικών λέξεων κατά τον ύπνο.

Ανέλυσαν την καρδιακή δραστηριότητα και ανακάλυψαν ότι η καρδιά επιβραδύνει τη δραστηριότητα μόνο μετά την παρουσίαση χαλαρωτικών λέξεων.

Στη συνέχεια, δείκτες εγκεφαλικής και καρδιακής δραστηριότητας συγκρίθηκαν για να διαπιστωθεί πόσο συνέβαλαν στη ρύθμιση του ύπνου  με ακουστικές πληροφορίες.

Η καρδιακή δραστηριότητα  έχει προταθεί οτι συμβάλλει στον τρόπο που κάποιος αντιλαμβάνεται τον κόσμο άμεσα, αλλά τέτοιες αποδείξεις έως τώρα αποκτώνται όταν κάποιος είναι ξύπνιος.

Οι ερευνητές προσφέρουν νέα οπτική στον αναγκαίο ρόλο σωματικών αντιδράσεων πέρα από τα στοιχεία του εγκεφάλου για την κατανόηση του ύπνου.

 

Πηγές:
Journal of Sleep Research

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι ωφελούμενοι, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού 
Πολύ υψηλός ο «θερμικός κίνδυνος» στην Αθήνα
Φωτοευαισθησία: Τύποι, συμπτώματα και αντιμετώπιση