Ο εμβολιασμός για την COVID-19 φαίνεται σύμφωνα με νέα έρευνα ότι έχει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και υπερδραστήρια κύστη σε νεότερης ηλικίας ενήλικες.

Η Marta de-la-Plaza-San-Frutos, του Universidad Europea de Madrid, εξέτασε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού για την COVID-19 στο ουροποιητικό σύστημα 1.563 ανθρώπων (74,7% γυναίκες και 27,3% άντρες ),ηλικίας 18 έως 45 ετών, που έλαβαν μέρος σε διαδικτυακή έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech ήταν αυτό που χορηγείτο πιο συχνά (42,2 %), και ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ευλαβών 3 δόσεις.

Tο ποσοστό συμμετεχόντων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca και δεν χρειαζόταν να ουρήσουν τη νύχτα ήταν σημαντικά υψηλότερο για τις γυναίκες έναντι των αντρών (59,1% έναντι 33,3%).

Σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν 3 δόσεις εμβολίου, υψηλότερο ποσοστό αυτών που έλαβαν μια δόση χρειαζόταν να ουρήσουν 5 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας (2,2%  έναντι 0,1 %).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου στο Frontiers in Medicine.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα οι ασθενείς να εμφανίζουν συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα μετά από εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Πηγές:
rontiers in Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
HERON: Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική γίνεται πραγματικότητα
Κάπνισμα και πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονικής νόσου και αρνητικής έκβασης [μελέτη]
Συμβουλές για τη στήριξη των ηλικιωμένων που μένουν μόνοι το καλοκαίρι στην πόλη