Στο Παρίσι άνοιξε η αυλαία για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ιδιαίτερη τελετή έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 με μουσική, χορό, θέαμα, ασταμάτητη βροχή, απρόοπτα, αλλά και ένα εντυπωσιακό φινάλε. Η Ολυμπιακή Φλόγα, άναψε σε ένα αερόστατο και θα παραμείνει στον ουρανό του Παρισιού καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Η τελετή έληξε με την εκπληκτική Σελίν Ντιόν και «Τον ύμνο στην αγάπη» της Εντίθ Πιάφ. Περισσοτεροι από 8.000 αθλητές, παρήλασαν για πρώτη φορά εκτός Σταδίου, με δεκάδες πλοιάρια να διασχίζουν μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων, κατά μήκος του Σηκουάνα, ενώ 300.000 θεατές, παρακολούθησαν την τελετή.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης δεν έγινε σε Στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα και οι αποστολές παρέλασαν πάνω σε πλοιάρια, ασφαλώς μια πολύ έξυπνη και ευρηματική επιλογή των διοργανωτών που φρόντισαν να γίνουν όλα στην εντέλεια, έστω και αν η βροχή βρήκε την πιο ακατάλληλη στιγμή να κάνει την εμφάνισή της.

Παρόντες στην εξέδρα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Η ελληνική αποστολή διέσχισε πρώτη πάνω σε πλοιάριο τον Σηκουάνα, με τους σημαιοφόρους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, με αυτή των Προσφύγων να αποσπά το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

H έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κηρύχθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής από τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα για να λάμψει μέχρι τις 11 Αυγούστου και το κλείσιμο των Αγώνων.

Πριν το ξεκίνημα μεταδόθηκε μια ταινία που έδειχνε τον κωμικό Νταμέλ Ντεμπουζέ (Djamel Debbouze) να μπαίνει στο Stade de France με την Ολυμπιακή Φλόγα πριν τη δώσει σε ένα Γάλλο σύμβολο, τον Ζινεντίν Ζιντάν. Υπό τον ήχο της μουσικής μιας ταινίας του Ζακ Τατί, ο πρώην Νο.10 των «Μπλε» ξεκίνησε μια παριζιάνικη οδύσσεια, συμπεριλαμβανομένου του metro.

Από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz) μέχρι το Τροκαντερό, 6.800 αθλητές και 205 αποστολές, επιβιβασμένες σε 85 σκάφη, άρχισαν να κατεβαίνουν το ποτάμι κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου παρέλασης, κάτω από συνεχή βροχή-που με το πέρασμα της ώρας δυνάμωνε-, κατά τη διάρκεια μιας τελετής διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, προοίμιο για δύο εβδομάδες αγώνων μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Τη ναυτική παρελαση άνοιξε η Ελλάδα, ενώ 320.000 θεατές υπήρχαν στις αποβάθρες και τις γέφυρες του Παρισιού. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.

Το σκάφος της Ελλάδας, διέσχισε τη γέφυρα Αούστερλιτς , γύρω στις 20:40 όταν ένας τοίχος με νερό που χύνεται κάτω από τη γέφυρα άνοιξε, ελευθερώνοντας το πέρασμα για αυτό το σκάφος, το πρώτο από τα 85 που πρέπει να μεταφέρει περισσότερους από 6.500 αθλητές στο Τροκαντερό.

Στη γέφυρα που βρίσκεται στα ανατολικά της πρωτεύουσας εμφανίζεται το Ολυμπιακό σύνθημα, «pιο γρήγορα, ψηλότερα, πιο δυνατά, μαζί».

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

Τα σκάφη που μετέφεραν τους αθλητές είναι εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Μετά τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πριν την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρα, εμφανίστηκε στο πρώτο αστέρι της βραδιάς, η Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga), τραγουδώντας διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το “Ah! Ca ira”, ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.

Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.

Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Bohême.

Είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια που ακούγεται περισσότερο στον κόσμο, αλλά όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπορεί να την ερμηνεύσει πυροδότησε διαμάχη για τη γαλλική ταυτότητα.

Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση.

Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

H σκηνή «Sororité», η έκτη της βραδιάς, άνοιξε με την «mezzo soprano Αξέλ Σεν Σιλέ τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα. Στην πορεία εμφανίζονται δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί ή η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Οι θαυμαστές του ραπ της δεκαετίας του ’90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim’K.

Ξεχωριστή η στιγμή που βίντεο εμφανίστηκε τα διάσημα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα», ενώ υπήρξε μάι ιδιαίτερη επιδειξη μόδας.

Στους θεατές προσφέρθηκαν απεικονίσεις της Γαλλίας που μοιάζουν με καρτ ποστάλ, ενώ σε μία τεράστια σειρά στις όχθες του Σηκουάνα υπήρχαν χορευτές καμπαρέ Μουλεν Ρουζ (Moulin Rouge).

Όλοι οι θεατές στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν μπει στις ελεύθερες εξέδρες στις 20:45, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

«Κανένα περιστατικό» δεν αναφέρθηκε στην αρχή της τελετής, πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Η Σελίν Ντιόν, με την εντυπωσιακή ερμηνεία της από τον Πύργο του Άιφελ, καθήλωσε τόσο το κοινό στο Παρίσι όσο και ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ερμηνεύτρια φανερά συγκινημένη, έριξε την αυλαία των εκδηλώσεων.

Η Καναδή σούπερ σταρ αναμενόταν να τραγουδήσει ένα ντουέτο με τη Lady Gaga, αλλά αντί γι’ αυτό τραγούδησε σόλο για να κορυφώσει την τελετή έναρξης.

Η επιστροφή της Ντιόν ήρθε ενάμιση χρόνο αφότου αναγκάστηκε να περιορίσει την παγκόσμια περιοδεία της μετά τη διάγνωση του συνδρόμου Stiff Person Syndrome (SPS). Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί σπασμούς των μυών και είχε επηρεάσει τη φωνή της.

Στην τελετή έναρξης 300.000 θεατές γέμισαν τις κερκίδες που στήθηκαν στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του πύργου του Άϊφελ.

Πηγές:
ertnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass