Νέα έρευνα του University of South Australia έδειξε ότι ο  καλός νυχτερινός ύπνος συνδέεται με τη δομή της ημέρας, με την άσκηση να βρίσκεται στο κέντρο της ποιότητας ύπνου.

Η μελέτη εξέτασε διάφορα ‘’συστατικά’’ χρήσης χρόνου και πτυχές ύπνου σε 1.168 παιδιά (μέσης ηλικίας 12 ετών) και 1.360 ενηλίκους (τους γονείς τους) και έδειξε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα είχαν λιγότερες δυσκολίες στον ύπνο, μειωμένη κούραση και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Η Dr Lisa Matricciani, δήλωσε ότι η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία.

Όπως σημείωσε, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται για την ποιότητα του ύπνου τείνουν να εστιάζουν σε προσαρμογές αμέσως πριν την ώρα του ύπνου, αλλά η νέα έρευνα εστίασε πέρα από αυτό, στις δραστηριότητες που κάνει κάποιος την ημέρα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι δραστηριότητες  κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέονται με διαφορετικές πτυχές του ύπνου, από την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ποσότητα έως τα επίπεδα κούρασης την ημέρα και πότε κάποιος επιλέγει να πάει για ύπνο.

Όπως σημείωσε η ερευνήτρια, ορισμένες φορές οι δραστηριότητες που επιλέγει κάποιος θα μπορούσαν άμεσα να επηρεάσουν τον ύπνο αρνητικά αλλά άλλες φορές αφορά το πώς περνά κάποιος την ημέρα.

Η έρευνα περιέλαβε προσομοιώσεις για να διαπιστωθεί πώς η επέκταση και ο περιορισμός πλευρών του χρόνου συνδέονταν με διάφορες πλευρές του ύπνου.

Η έρευνα έδειξε ότι αν παιδιά και ενήλικες αύξαναν τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα  θα αισθάνονταν λιγότερη  κούραση, θα ήταν λιγότερο δύσκολο  να κοιμηθούν, θα είχαν λιγότερο προβληματικό και καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Απλώς το να βρίσκει κάποιος περισσότερο χρόνο για ύπνο προέβλεπε πιο ανήσυχο ύπνο.

Η ερευνήτρια καταλήγει ότι το να πετύχει κάποιος καλό ύπνο είναι θέμα του να είναι πιο δραστήριος την ημέρα και στη συνέχεια ενδεχομένως θα είναι σχετικά επιτεύξιμος στόχος για τους περισσότερους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές