Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για την ευθανασία.

Η ενεργητική ευθανασία θα επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στις εφημερίδες "La Croix" και "Libération" την Κυριακή.

Το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τον Απρίλιο και η Εθνοσυνέλευση θα το συζητήσει σε πρώτη ανάγνωση τον Μάιο.

Οι ενήλικες των οποίων ο πόνος δεν μπορεί πλέον να ανακουφιστεί στα τελευταία στάδια της ασθένειάς τους θα πρέπει στο μέλλον να μπορούν να "ζητούν βοήθεια στο θάνατο", όπως είπε ο Μακρόν.

Μια ακόμη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η πλήρης ικανότητα κρίσης του ενδιαφερόμενου ατόμου: Οι ανήλικοι και οι ασθενείς με ψυχικές ασθένειες ή νόσο Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να μπορούν να ζητήσουν ευθανασία στη Γαλλία.

Εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, θα πρέπει να είναι δυνατή η συνταγογράφηση θανατηφόρου φαρμάκου στο άτομο που επιθυμεί να πεθάνει, το οποίο ο ασθενής θα μπορεί να λαμβάνει είτε αυτόνομα είτε με τη βοήθεια τρίτου, εάν δεν είναι πλέον σε θέση να το κάνει μόνος του.

Στη Γαλλία, η ενεργητική ευθανασία απαγορεύεται. Οι νομικές ρυθμίσεις έχουν αναθεωρηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από το 2002, οι ασθενείς στη Γαλλία έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τη θεραπεία. Το 2005, ορίστηκε ότι οι γιατροί μπορούν να επιτρέψουν σε έναν ασθενή σε τελικό στάδιο να πεθάνει, διακόπτοντας τη θεραπεία που παρατείνει τη ζωή του, κατόπιν αιτήματος του ασθενούς.

Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε τελευταία φορά το 2016. Έκτοτε, οι γιατροί επιτρέπεται να χορηγούν σε ασθενείς σε τελικό στάδιο ισχυρά αναλγητικά φάρμακα που μπορούν να επιταχύνουν τον θάνατό τους. Μια νομοθετική πρόταση για να επιτραπεί η ενεργητική ευθανασία απορρίφθηκε τελευταία φορά το 2021.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV