Αλλαγές στον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως "άγονης", προκειμένου να παρέχονται κίνητρα για προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας.

Σχετική συζήτηση έγινε στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ο οποίος πρότεινε να κηρυχθεί το νοσοκομείο Δράμας ως "άγονο", προκειμένου να καλυφθούν θέσεις παθολόγων, που παραμένουν ακάλυπτες.

Απαντώντας στην αναφορά αυτή, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως το θέμα του χαρακτηρισμού μίας περιοχής ως "άγονης" είναι υπό αναθεώρηση, καθώς έχουν αλλάξει πολλά από τις αρχικές ρυθμίσεις της περιόδου 1984 - 1984.

Επισήμανε πως πραγματοποιείται "εσωτερική συζήτηση" στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αλλαγές, ενώ έχει γίνει συνάντηση για το θέμα και με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Απευθυνόμενος στον κ. Ξανθόπουλο, τόνισε πως - στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι 5 θέσεις παθολόγων που προκηρύσσονται στο νοσοκομείο Δράμας - τότε δεν αποκλείεται να χαρακτηριστεί ως "άγονο", με σκοπό να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής των γιατρών από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, σε τέσσερα, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η επιλογή μίας άγονης περιοχής.

Εκτίμησε, δε, πως θα υπάρχει εικόνα για το θέμα σε τρεις μήνες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την τρέχουσα προκήρυξη θέσεων γιατρών.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας περιοχών που χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές, με απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου και ύστερα από άγονη προκήρυξη, οι θέσεις που κενώνονται μπορεί να προκηρύσσονται σε ανώτερο βαθμό.

Οι θέσεις ιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται με βάση αυτό το καθεστώς, μπορούν να πληρωθούν από ιατρούς χωρίς τον περιορισμό χρόνου προϋπηρεσίας στην ειδικότητα, αλλά με την υποχρέωση παραμονής στη θέση αυτή επί πενταετία.

Στους ιατρούς αυτούς, ο μηνιαίος βασικός μισθός προσαυξάνεται κατά 10% για το διάστημα που υπηρετούν στη θέση αυτή.

Για την κατάληψη άλλης θέσης και την εξέλιξη των ιατρών αυτών στο ΕΣΥ, ο χρόνος αυτός προσμετράται με το ανώτατο, ανά βαθμό, ποσοστό προϋπηρεσίας κατά τις κρίσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών