Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος των επερχόμενων ελλείψεων σε ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους στο σχέδιο νόμου του yπουργείου Υγείας με τίτλο "Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος", που βρίσκεται σε διαβούλευση, η θεραπευτική κατηγορία εντάσσεται σε καθεστώς προστασίας έως και το 2025, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε και το τοπίο για το 2023 το οποίο ακόμη εκκρεμούσε.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που διανέμουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι τέσσερις και συγκεκριμένα οι ΒΙΑΝΕΞ, LEO Pharma, Sanofi και Viatris με τις τρεις πρώτες να ελέγχουν το 99% της σχετικής αγοράς.
Αναλυτικότερα, για το έτος 2023 εφαρμόζεται κλειστός προϋπολογισμός για τη θεραπευτική ομάδα των ηπαρινών χαμηλού μοριακού βάρους που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».
Για το χρονικό διάστημα από 1ης.1.2023 έως 31.12.2023 το ύψος του προϋπολογισμού της παρούσας ορίζεται ως εξής:
α) για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σε σαράντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ (44.000.000 ευρώ),
β) για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., σε δώδεκα εκατομμύρια σαράντα επτά χιλιάδες ευρώ (12.047.000 ευρώ) και
γ) για τις ποσότητες που διατέθηκαν από το Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», σε τριακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (375.000 ευρώ).
Παράλληλα, για τα έτη 2024-2025 θεσπίστηκε κλειστός προϋπολογισμός ως εξής:
α) Για το έτος 2024: σαράντα έξι εκατομμύρια ευρώ (46.000.000 ευρώ), για τις ποσότητες που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
β) Για το έτος 2025: σαράντα επτά εκατομμύρια ευρώ (47.000.000 ευρώ), για τις ποσότητες που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Για την ίδια περίοδο όσοn αφορά στις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και στο Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε ως ακολούθως:
α) Για το έτος 2024: δώδεκα εκατομμύρια τετρακόσιες οκτώ χιλιάδες ευρώ (12.408.000 ευρώ) για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τριακόσιες ενενήντα χιλιάδες ευρώ (390.000 ευρώ) για τις ποσότητες που διατίθενται στο Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».
β) Για το έτος 2025: δώδεκα εκατομμύρια επτακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (12.780.000ευρώ) για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τετρακόσιες έξι χιλιάδες ευρώ (406.000 ευρώ) για τις ποσότητες που διατίθενται στο Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».
Χαμηλού Μοριακού Βάρους Ηπαρίνες (ΜΜΒΗ)
Οι χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνες είναι μια κατηγορία αντιπηκτικών που έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο εργαλείο στη διαχείριση διαφόρων κλινικών καταστάσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική. Προέρχονται από την κλασική μη-κλασματοποιημένη ηπαρίνη (Unfractionated heparin - UFH) και χαρακτηρίζονται από το χαμηλότερο μοριακό τους βάρος, τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και τον μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τις LMWHs πιο προβλέψιμες και πιο εύκολες στη χρήση από την UFH και επίσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε μια ευρεία γκάμα κλινικών καταστάσεων.
Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις των LMWHs είναι στην πρόληψη και θεραπεία της Φλεβικής Θρομβοεμβολής (venous thromboembolism - VTE). Η VTE είναι μια κατάσταση στην οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος (αίμα που έχει πήξει) στις φλέβες, συνήθως στα πόδια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονική εμβολή (pulmonary embolism - PE) ή μεταθρομβωτικό σύνδρομο (post-thrombotic syndrome - PTS).
'Εχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόληψη της VTE σε διάφορες κλινικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων της μετεγχειρητικής προφύλαξης, σε ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, ειδικότερα ορθοπεδική, γενική ή ογκολογική χειρουργική επέμβαση, σε ασθενείς με καρκίνο και σε ασθενείς, νοσηλευόμενους ή μη, με ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο της VTE.
Ειδικά για παθολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για ≥3 ημέρες, όπως ενήλικες ασθενείς που είναι ακινητοποιημένοι λόγω οξείας παθολογικής νόσου συμπεριλαμβανομένων: οξείας καρδιακής ανεπάρκειας, οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, σοβαρών λοιμώξεων, ενεργού καρκίνου, καθώς και επιδείνωσης των ρευματικών νόσων, συστήνεται η θρομβοπροφύλαξη με LMWH εάν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.
Επίσης, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβου στις γραμμές εξωσωματικής κυκλοφορίας κατά την αιμοκάθαρση και αιμοδιήθηση σε ενήλικες.
Εκτός από την πρόληψη της VTE, οι LMWHs χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία της. Οι LMWHs έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές όσο η UFH στη θεραπεία της VTE, με το πρόσθετο πλεονέκτημα του χαμηλότερου κινδύνου αιμορραγίας. Επίσης, οι LMWHs είναι πιο εύκολες στη χρήση από την UFH, καθώς δεν απαιτούν συχνή παρακολούθηση των παραμέτρων πήξης του αίματος.
Οι LMWHs χρησιμοποιούνται επίσης στη διαχείριση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (acute coronary syndromes - ACS), τα οποία περιλαμβάνουν την ασταθή στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου (myocardial infarction - MI). Οι LMWHs έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου επαναλαμβανόμενων ισχαιμικών επεισοδίων σε ασθενείς με ACS και συχνά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες, όπως η ασπιρίνη.
Μια άλλη σημαντική χρήση των LMWHs είναι στη διαχείριση της θρόμβωσης ή και σχετιζόμενων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Οι LMWHs έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές στην πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής σε έγκυες γυναίκες και μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας σε έγκυες γυναίκες με ιστορικό αυτής της κατάστασης.
Οι LMWHs χρησιμοποιούνται επίσης στη διαχείριση της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο (cancer-associated thrombosis - CAT), που είναι μια συνήθης επιπλοκή σε αυτούς τους ασθενείς. Η CAT συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και χειρότερη πρόγνωση στους ογκολογικούς ασθενείς και συχνά θεραπεύεται με LMWHs. Εκτός από τις αντιπηκτικές ιδιότητες, οι LMWHs μπορεί να έχουν και πιθανές αντι-νεοπλασματικές επιδράσεις, αν και οι μηχανισμοί αυτών των επιδράσεων δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
Συνολικά, οι LMWHs είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση μιας ευρείας γκάμας κλινικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων της VTE, των ACS, της θρόμβωσης αλλά και σχετιζόμενων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και της CAT. Οι LMWHs είναι αποτελεσματικές, εύκολες στη χρήση και γενικά καλά ανεκτές, γεγονός που τις καθιστά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής κλινικής πρακτικής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV