Άνθρωποι που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ έδειξαν αξιοσημείωτη πτώση του κινδύνου θνησιμότητας στη διετία όταν άρχισαν να λαμβάνουν φάρμακα για τη διαταραχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για θανάτους λόγω ατυχημάτων και υπερδοσολογίας.

Ανθρωποι που λάμβαναν τα φάρμακα επίσης δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, που υποδεικνύει ότι τα φάρμακα είναι ασφαλή για την καρδιακή υγεία των χρηστών.

Ο Zheng Chang, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι διεγερτικά φάρμακα πιθανόν μειώνουν τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, αμβλύνοντας τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠΥ και άλλων ψυχιατρικών  συννοσηροτήτων, οδηγώντας σε βελτιωμένο έλεγχο παρορμήσεων και λήψης αποφάσεων.

Καλύτερος έλεγχος παρορμήσεων και πιο υγιείς αποφάσεις βοηθούν ανθρώπους με ΔΕΠΥ να αποφεύγουν τραγωδίες όπως μοιραία ατυχήματα και υπερδοσολογία φαρμάκων.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από μη φυσιολογικά αίτια –γεγονότα όπως ατυχήματα, αυτοκτονίες και υπερδοσολογία.

Η νέα έρευνα θέλησε να εξετάσει αν τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ θα μπορούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό 149.000 Σουηδών, που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ μεταξύ 6 και 64 ετών.

Εντός 3 μηνών από τη διάγνωση, το 57% από αυτούς άρχισαν να λαμβάνουν φάρμακα για τη ΔΕΠΥ ενώ το 43% όχι.

Το αποτέλεσμα στην υγεία για όλους τους ασθενείς παρακολουθήθηκε για 2 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η έναρξη φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ σχετιζόταν με πτώση 21% των θανάτων από όλα τα αίτια σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν.

Tο όφελος από τα φάρμακα ήταν ακόμα μεγαλύτερο (25% πτώση όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο σε θανάτους από μη φυσικά αίτια).

Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε θανάτους από φυσικά αίτια, για παράδειγμα καρδιοπάθεια, καρκίνο κλπ, το όφελος ήταν μικρότερο—μόνο 14%, που δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό.

Όμως αυτά τα στοιχεία ήταν παρόλα αυτά καθησυχαστικά, καθώς ορισμένοι μπορεί ακόμα να ανησυχούν ίσως για την επίδραση των διεγερτικών φαρμάκων στην καρδιά τους.

Οσον αφορά μειώσεις στους θανάτους από μη φυσιολογικά αίτια, το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους προήλθε από αποφυγή μη οικειοθελούς υπερδοσολογίας φαρμάκων.

Ο κίνδυνος για μοιραία υπερδοσολογία μειώθηκε κατά 53% σε ανθρώπους που λάμβαναν ένα φάρμακο για τη ΔΕΠΥ έναντι αυτών που δεν λάμβαναν.

Αυτό είναι λογικοφανές, δήλωσαν οι ερευνητές, καθώς τα φάρμακα για ΔΕΠΥ  βοηθούν στην πρόληψη της έναρξης άλλων ψυχικών νόσων όπως άγχος, διάθεση ή διαταραχές χρήσης ουσιών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας