Με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας παιδιών, εφήβων και ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε μονάδες ψυχικής υγείας ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπέγραψε την απόφαση επιχορήγησης της πρώτης δόσης για τη δημιουργία Στεγαστικών Μονάδων και Νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας ανά την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί ανέρχεται σε 1.740.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
1) Προβλέπει την επιχορήγηση εννέα (9) νέων μονάδων ψυχικής υγείας των οκτώ (8) Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου με το ποσό των πεντακοσίων δέκα χιλιάδων ευρώ (510.000,00 ευρώ) από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
2) Παράλληλα, προγραμματίζεται η επιχορήγηση πέντε (5) στεγαστικών μονάδων ψυχικής υγείας σε πέντε (5) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με το ποσό του ενός εκατομμυρίου είκοσι χιλιάδων ευρώ (1.020.000,00 ευρώ).
3) Τέλος αποφασίστηκε η επιχορήγηση τριών (3) στεγαστικών μονάδων ψυχικής υγείας σε τρία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με το ποσό του διακοσίων δέκα χιλιάδων ευρώ (210.000,00 ευρώ ) από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η επιχορήγηση θα αφορά την πρώτη δόση (20%) του συνολικού ποσού, σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές Αποφάσεις, από τις πιστώσεις του έργου με τίτλο «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τις πιστώσεις του έργου με τίτλο «Δημιουργία νέων Στεγαστικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» και από τις πιστώσεις του έργου με τίτλο «Άλλες δράσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας/Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γενικού πληθυσμού».
Το παγκόσμιο κόστος των ψυχικών ασθενειών
Από τον εθισμό στην άνοια έως τη σχιζοφρένεια, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Η απώλεια παραγωγικότητας ως αποτέλεσμα του άγχους και της κατάθλιψης, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολ. κάθε χρόνο. Συνολικά, η κακή ψυχική υγεία εκτιμήθηκε ότι κόστισε στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,5 τρισ. δολ.το 2010 λόγω της κακής υγείας και της μειωμένης παραγωγικότητας. Κόστος που προβλέπεται να ανέλθει στα 6 τρισ. δολ. έως το 2030.
Ο Άτλας Ψυχικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε από τις χώρες να εκτιμήσουν τις συνολικές δαπάνες της κυβέρνησής τους για την ψυχική υγεία, χρησιμοποιώντας υποεθνικά και εθνικά δεδομένα. Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι δαπάνες για την ψυχική υγεία αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 2% των κρατικών προϋπολογισμών για την υγεία.
Η έκθεση τόνισε πως η περίθαλψη και η θεραπεία για σοβαρές ψυχικές διαταραχές δεν περιλαμβάνονται στα εθνικά συστήματα ασφάλισης υγείας ή αποζημίωσης στο 27% των 169 χωρών που απάντησαν. Όταν ρωτήθηκαν πώς πληρώνουν οι άνθρωποι για υπηρεσίες, το 17% από τα 168 κράτη- μέλη που απάντησαν δήλωσαν ότι οι χρήστες υπηρεσιών πληρώνουν από την τσέπη τους. Πράγματι, οι πληρωμές από την τσέπη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας αντιπροσωπεύουν το 43% των δαπανών για την ψυχική υγεία στην περιοχή της Αφρικής και το 40% στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ενώ ένας συνδυασμός διμερών, πολυμερών, ιδιωτικών και φιλανθρωπικών δωρεών έχει συμβάλει εν μέρει στην κάλυψη του κενού χρηματοδότησης.
Ωστόσο, η οικονομική υπόθεση για μελλοντικές επενδύσεις στην ψυχική υγεία είναι ισχυρή: για κάθε 1 δολ. που επενδύεται σε κλιμακούμενη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους, υπάρχει απόδοση 4 δολ. με καλύτερη υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν επιστήμονες, οι χώρες πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα του οικονομικού κόστους της ψυχικής ασθένειας και να επενδύσουν αναλόγως.
Πηγές:
Lancet
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι