Η 33η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ιολογίας (GfV) για τις γερμανόφωνες χώρες πραγματοποιείται στο ιατρικό Πανεπιστήμιο τηςτης Βιέννης από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο είναι η βασική έρευνα. "Πρόκειται για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των ιών", εξήγησε η πρόεδρος του συνεδρίου Elisabeth Puchhammer-Stöckl σε συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδησεων. Το συνέδριο κινείται "μετά τον SARS και σε άλλους ιούς". Θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τον SARS-CoV-2, αλλά δεν θα είνια αυτό το κεντρικό θέμα.

"Αν θέλεις να μάθεις πώς λειτουργεί ένας ιός ή ένα εμβόλιο, πρέπει να ξέρεις πώς συμπεριφέρεται ο ιός στο κύτταρο", εξήγησε ο επικεφαλής του Κέντρου Ιολογίας του ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς ο ιός αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα - "και αυτό είναι ελαφρώς διαφορετικό για κάθε ιό".

Εδώ παίζει ρόλο η έμφυτη ανοσολογική απόκριση, για παράδειγμα στην περίπτωση των ιών του έρπητα, οι οποίοι παραμένουν στο σώμα για μια ολόκληρη ζωή μετά τη μόλυνση και επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους τη γήρανση και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Τα αντισώματα, τα Τ-κύτταρα και τα λεγόμενα κύτταρα φυσικών δολοφόνων έχουν επίσης μεγάλη σημασία, δήλωσε η Puchhammer-Stöckl.

"Τι κάνει τη διαφορά ώστε κάποιοι να αρρωσταίνουν και κάποιοι όχι;", δήλωσε η καθηγήτρια πανεπιστημίου, σκιαγραφώντας ένα θεμελιώδες ερευνητικό ερώτημα.

Για παράδειγμα, η καθηγήτρια Alexandra Trkola, από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, θα μιλήσει για τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του HIV. Στην περίπτωση του HIV, υπάρχουν μεμονωμένα άτομα στα οποία η μόλυνση δεν οδηγεί στην ασθένεια της ανοσοανεπάρκειας AIDS ακόμη και χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία.

Ο Peter Openshaw από το Imperial College του Λονδίνου θα μιλήσει για το εμβόλιο κατά του RSV, ενώ ο ιολόγος Florian Krammer, ο οποίος εργάζεται στη Νέα Υόρκη και τώρα και στο ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, θα μιλήσει για την έρευνά του σχετικά με ένα εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από όλα τα στελέχη της γρίπης.

Η Puchhammer-Stöckl εξήγησε ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί η ανάγκη για ετήσια προσαρμογή του εμβολίου στους ιούς που κυκλοφορούν σήμερα. Η πρόεδρος του συνεδρίου προσβλέπει επίσης σε πολλούς νέους συναδέλφους και τις "συνεισφορές τους σε λεπτομερή ιολογικά ζητήματα". Συνολικά σχεδόν 900 συμμετέχοντες έχουν εγγραφεί για το ετήσιο συνέδριο.

Μεταξύ άλλων, τους ιολόγους απασχολεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην εμφάνιση νέων ιών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ιών chikungunya, δάγκειου πυρετού και Δυτικού Νείλου. Αποτελεί γενικό πρόβλημα "το γεγονός ότι ορισμένοι πληθυσμοί εντόμων που μπορούν να μεταδώσουν ιούς είναι όλο και περισσότερο σε θέση να διαχειμάσουν σε ένα θερμότερο κλίμα στην Ευρώπη", δήλωσε η Puchhammer-Stöckl.

Η Ιταλία ανέφερε περισσότερα από 80 τοπικά κρούσματα δάγκειου πυρετού το 2023, η Γαλλία περισσότερα από 40, ενώ ένα εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού είναι επίσης διαθέσιμο στην Αυστρία από πέρυσι.

Το εμβόλιο κατά του chikungunya από την Valneva θα μπορούσε επίσης σύντομα να εγκριθεί στην Ευρώπη μετά την έγκριση στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν επρόκειτο για ταξιδιωτικές ασθένειες, αλλά "αυτό αποκτά πλέον διαφορετική διάσταση", τόνισε η Puchhammer-Stöckl.

Η ιλαρά, η οποία θα μπορούσε να έχει εξαλειφθεί με τον εμβολιασμό, έχει επικρατήσει και πάλι στην Αυστρία και σε ορισμένες άλλες χώρες. Ωστόσο, η έρευνα για τον ιό της ιλαράς δεν αποτελεί επί του παρόντος μείζον θέμα, καθώς "η ιλαρά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα εάν είχαμε εμβολιαστεί", τόνισε η επικεφαλής του Κέντρου Ιολογίας του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, το οποίο είναι επίσης το εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τους ιούς ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, δηλαδή όχι διαδικτυακά ή υβριδικά, όπως συνέβαινε με τα συνέδρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός θα εμφανιστεί, αλλά όχι ως το κύριο θέμα των μεγάλων συνεδρίων, εξήγησε η Puchhammer-Stöckl. Όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο κρυολογημάτων το χειμώνα που μόλις τελείωσε και τον ρόλο της CoViD -19 ειδικότερα, είπε: "Φαίνεται ότι το κύμα κορωνοϊού έρχεται τώρα εδώ τακτικά και επιδεινώνει το κρυολόγημα". Το κύμα SARS-CoV-2 έχει ήδη υποχωρήσει και το κύμα γρίπης ήταν "σχετικά τυπικό" σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. "Υπάρχουν ακόμη κρούσματα τώρα, αλλά γίνονται ολοένα και λιγότερα".

Στο συνέδριο δεν αντληθούν διδάγματα πολιτικής υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού. "Αυτό αφορά περισσότερο την πολιτική παρά εμάς τους ερευνητές", δήλωσε η γιατρός όταν ρωτήθηκε. "Από ιολογικής άποψης, έχουμε καλά διαγνωστικά εργαλεία και έχουμε δει ότι μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε αποτελεσματικά διαγνωστικά για νέους ιούς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα". Είναι επίσης καθήκον της επιστήμης να ερευνήσει τα αίτια των λοιμώξεων από κορωνοϊούς. Πολλά έχουν συμβεί και στην ανάπτυξη εμβολίων, υπενθύμισε η Puchhammer-Stöckl, αναφέροντας τα νέα εμβόλια mRNA. Ο βαθμός στον οποίο αυτά μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι ακόμη ασαφής.

"Εξετάζουμε επίσης κατά πόσον κάπου στον κόσμο αναδύονται νέοι ιοί ανθρώπινης παθογένειας που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημίες". Ωστόσο, αυτό δεν διαφέρει σε τίποτα από ό,τι πριν από την πανδημία, "ίσως πιο στενά δικτυωμένοι και ακόμη καλύτερα δικτυωμένοι, αλλά εμείς οι ιολόγοι συνεργαζόμασταν επίσης καλά διεθνές επίπεδο και και πριν", διαβεβαίωσε η γιατρός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές