Επεκτείνεται ο έλεγχος των συνταγών που χορηγούν οι γιατροί σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Εκτός από τις συνταγές για φάρμακα, με τα γνωστά "πλαφόν" ανά ειδικότητα, οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα προβαίνουν σε αξιολόγηση της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής.
Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσθέτει τρεις νέες παραγράφους στο άρθρο 93 ισχύοντος νόμου 4472/17, με τον οποίο είχαν θεσπιστεί οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για υπερβάσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Με την παρέμβαση αυτή, προβλέπονται έλεγχοι και αξιολόγηση συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων (παράγραφος 7), ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής (παράγραφος 8).
Αν από τα διαθέσιμα στοιχεία η Επιτροπή Συνταγογραφίας του ΕΟΠΥΥ κρίνει ότι δεν αιτιολογείται η συνταγογραφική συμπεριφορά των ιατρών, οι ιατροί καλούνται από τη Διεύθυνση Ελέγχου και Εκκαθάρισης του Οργανισμού για έγγραφες εξηγήσεις (παράγραφος 9).
Οι εξηγήσεις υποβάλλονται μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου, στο οποίο υποχρεωτικά αναφέρεται η παράβαση.
Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της παράβασης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, ως εξής:
- Σύσταση.
- Πρόστιμο κυμαινόμενο από 100 έως 30.000 ευρώ, αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.
- Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως ένα έτος.
Κατά της απόφασης αυτής ο ιατρός δύναται να ασκήσει, μέσα σε 30 μέρες από την κοινοποίησή της, προσφυγή, ενώπιον του διοκητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]