Βλαστικά κύτταρα από το λίπος ασθενών μπορούν να βελτιώσουν την αίσθηση και την κίνηση μετά από τραυματισμό σπονδυλικής στήλης, αναφέρει μικρή έρευνα.

Ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με αυτά τα βλαστικά κύτταρα εμφάνισαν αυξημένη αίσθηση από ελαφρύ άγγιγμα και τσιμπήματα, αυξημένη μυϊκή δύναμη και καλύτερο έλεγχο σφιγκτήρα, έδειξε η έρευνα.

Ερευνητές της Mayo Clinic συνέλεξαν μικρή ποσότητα λίπους από την κοιλιά ή τους γούτους 10 ασθενών με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Οι ασθενείς είχαν τραυματιστεί σε τροχαία, πτώσεις και άλλα δυστυχήματα. Εξι είχαν τραυματισμό στο λαιμό και 4 στη μέση.

Σε ένα μήνα οι ερευνητές επέκτειναν βλαστικά κύτταρα από το λίπος έως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια. Στη συνέχεια ενέχυσαν τα κύτταρα στη σπονδυλική στήλη των ασθενών- στη μέση τους.

Εφτά από τους 10 ασθενείς βελτιώθηκαν μετά τις ενέσεις.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 2 από 3 ασθενείς που ξεκίνησαν χωρίς αίσθηση της κίνησης κάτω από το σημείο του τραυματισμού. Μόνο το  5% των ανθρώπων με ολοκληρωτικό τραυματισμό, όπως αυτόν, θα αναμενόταν να ανακτήσουν την αίσθηση της κίνησης.

Η βελτίωση έγινε χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ερευνητές επίσης ανέλυσαν αλλαγές στις μαγνητικές τομογραφίες και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό για να ανακαλύψουν στοιχεία σχετικά με το γιατί τα βλαστικά κύτταρά θα μπορούσαν να βοηθούν στην α αναγέννηση και την ίαση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη.

Τα βλαστικά κύτταρα τείνουν να κινούνται προς περιοχές φλεγμονής-σε αυτή την περίπτωση στην περιοχή του τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Όμως δεν είναι σαφές πώς τα βλαστικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με τη σπονδυλική στήλη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κινόα vs. ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιενό;
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]
Συνδυασμός καπνίσματος και ατμίσματος αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]