Νέα ηλεκτρονική κάλτσα μπορεί να εντοπίζει μη υγιή τρόπο βάδισης που συνδέεται με διαβήτη και κακή κυκλοφορία του αίματος.
Ο νέος σχεδιασμός προήλθε από το Chonnam National University Hospital, το οποίο αναφέρει ότι η κάλτσα είναι υποσχόμενη στην πρόληψη των ελκών και του ακρωτηριασμού. Μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει ασθενείς με διαβήτη που ζουν με μπλοκαρισμένες αρτηρίες στα πόδια.
Ο Dr. Ki Hong Lee, δήλωσε ότι ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο βάδισης. Οι ασθενείς τείνουν να βάζουν πίεση στην περιοχή του μεταταρσίου αντί στη φτέρνα. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η δημιουργία ελκών που μπορούν να εμφανίσουν λοίμωξη και να απαιτηθεί ακρωτηριασμός. Ο εντοπισμούς προβλημάτων στη βάδιση με ηλεκτρονική κάλτσα θα μπορούσε να διευκολύνει τους ασθενείς να μάθουν να περπατούν σωστά και να προλάβουν σοβαρά προβλήματα στις πατούσες.
Οι ερευνητές εστίασαν στο αν μια κάλτσα εξοπλισμένη με αισθητήρα BCG θα μπορούσε με επιτυχία να κάνει διαχωρισμό μεταξύ υγιών ανθρώπων και αυτών με διαβήτη.
Ο BCG εντοπίζει την κίνηση του σώματος καθώς η καρδιά εξωθεί αίμα, που σημαίνεις ότι μπορεί να μετρά τους παλμούς και την πίεση που ασκείται στην πατούσα ενώ κάποιος περπατά.
Στη μελέτη περιλήφθηκαν 20 ασθενείς με διαβήτη και 20 υγιείς. Οι 40 συμμετέχοντες φορούσαν τις κάλτσες BCG για 40 δευτερόλεπτα ενώ ήταν όρθιοι και στη συνέχεια για ακόμα 40 ενώ περπατούσαν, ώστε να μετρηθούν οι παλμοί και να αξιολογηθεί η κατανομή της πίεσης στις πατούσες τους.
Οι συμμετέχοντες φορώντας τις κάλτσες υποβλήθηκαν και σε ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Κύριος στόχος των μετρήσεων παλμών ήταν η αξιολόγηση της ακρίβειας της κάλτσας BCG ως εργαλείο μέτρησης έναντι του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι ερευνητές συνέκριναν το αποτέλεσμα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος κάθε συμμετέχοντος με μετρήσεις της κάλτσας.
Αυτό οδήγησε στο εύρημα ότι μετρήσεις παλμών από τα 2 εργαλεία ήταν ίδιες.
Οι μετρήσεις πίεσης στην πατούσα βοηθούσαν τους ερευνητές να διαπιστώσουν αν η κάλτσα BCG θα μπορούσε να εντοπίσει διαφορές μεταξύ ασθενών με διαβήτη και υγιών και αν η κάλτσα θα μπορούσε να εντοπίσει διαφορές μεταξύ ασθενών με διαβήτη σύμφωνα με το αν ή όχι είχαν βλάβη στα αγγεία ή τα νεύρα.
Οσον αφορά τη σύγκριση BCG μεταξύ ασθενών και υγιών, αποκάλυψε ότι ασθενείς με διαβήτη ασκούσαν υψηλότερη πίεση στο μετατάρσιο καθώς περπατούσαν έναντι αυτών χωρίς διαβήτη.
Για τη σύγκριση BCG μεταξύ ασθενών με διαβήτη, ερευνητές εξήγησαν ότι σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς βλάβη στα αγγεία αυτοί που είχαν βλάβη ασκούσαν σημαντικά περισσότερη πίεση στο μετατάρσιο ενώ περπατούσαν και λιγότερη στις φτέρνες. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά όσον αφορά την πίεση στις πατούσες μεταξύ ασθενών με ή χωρίς νευρική βλάβη.
Η νεα κάλτσα BCG παρείχε ακριβείς μετρήσεις καρδιακών παλμών, όπως έδειξαν οι σχεδόν ίδιες ενδείξεις από το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Οι μετρήσεις πίεσης έδειξαν ότι η κάλτσα θα μπορούσε να εντοπίσει ασθενείς με διαβήτη και αυτούς με διαβήτη και κακή κυκλοφορία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ηλεκτρονική κάλτσα θα μπορούσε να είναι εύκολος, μη παρεμβατικός τρόπος να εντοπιστούν ασθενείς με διαβήτη που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την εκπαίδευση στη βάδιση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Society of Cardiology (ESC).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε