Αν έχετε κόκκινα μαλλιά και έχει χρειαστεί να λάβετε αναισθησία για μια επέμβαση (μικρή ή μεγάλη), οι πιθανότητες είναι ότι ακούσατε πως χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά αντιμετωπίζουν πιο έντονο πόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Οι ειδικοί έχουν μελετήσει τον πόνο στους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αλλά η έρευνα πραγματικά απογειώθηκε γύρω στο 2004, όταν ένα άρθρο στο περιοδικό Anesthesiology ανέφερε ότι τα άτομα με κόκκινα μαλλιά και τη μετάλλαξη του γονιδίου MC1R χρειάζονταν έως και 20% περισσότερη αναισθησία. Αρκετές μελέτες υποστήριξαν αυτά τα ευρήματα (και τα επεξεργάστηκαν) από τη δημοσίευσή του και μετά.
Αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα συνεπή. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2012 δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των κόκκινων μαλλιών και της αποτελεσματικότητας της αναισθησίας. Μια άλλη μελέτη, του 2020, ανέφερε ότι τα κόκκινα μαλλιά και η ευαισθησία στον πόνο μπορεί να προέρχονται από δύο άσχετες γενετικές μεταλλάξεις. Η έρευνα δεν είναι πειστική, αλλά η εμπειρία είναι μια μορφή απόδειξης. Και είναι δύσκολο να αγνοήσουμε όλα τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα αναισθητικά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε άτομα με κόκκινα μαλλιά – δεδομένα που συλλέγονται μέσω βιώματος.
Τα καλά νέα είναι ότι είτε έχετε κόκκινα μαλλιά ή όχι, θα λάβετε την ποσότητα αναισθησίας που είναι κατάλληλη για εσάς. Οι αναισθησιολόγοι είναι ειδικοί στο να δίνουν στους ανθρώπους τη σωστή ποσότητα φαρμάκων για να τους διατηρούν ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Θα προσαρμόσουν τα αναισθητικά ανάλογα με την περίπτωσή σας. Κανένας αναισθησιολόγος δεν δίνει σε όλους την ίδια δόση.
Το ίδιο γονίδιο που δίνει σε κάποιον κόκκινο χρώμα στα μαλλιά μπορεί επίσης να μειώσει την ανοχή του στον πόνο. Το γονίδιο του υποδοχέα μελανοκορτίνης 1 (MC1R) παράγει μελανίνη, μια χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά. Αλλά τα άτομα με κόκκινα μαλλιά έχουν μια μετάλλαξη του γονιδίου MC1R. Ως αποτέλεσμα, παράγει την κόκκινη χρωστική ουσία φαιομελανίνη αντί για μελανίνη, η οποία είναι μαύρη.
Τόσο οι μη ανθρώπινες όσο και οι ανθρώπινες μελέτες αναφέρουν την ανάγκη για περισσότερη αναισθησία στους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά. Η μελέτη του 2004 που έκανε τα περισσότερα για να εδραιώσει αυτή τη σχέση εξέτασε την αναισθησία σε άτομα με κόκκινα μαλλιά σε σύγκριση με αυτά με σκούρα μαλλιά. Αν και η μελέτη ήταν μικρή, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με κόκκινα μαλλιά και τη μετάλλαξη του γονιδίου MC1R χρειάζονταν έως και 20% περισσότερη αναισθησία. Μια μη ανθρώπινη εργαστηριακή μελέτη του 2004 με τη μετάλλαξη MC1R αναγνώρισε επίσης την ανάγκη για πρόσθετο αναισθητικό για την επίτευξη του ίδιου βαθμού καταστολής.
Στον οδοντίατρο
Το τοπικό αναισθητικό μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στους κοκκινομάλληδες, επίσης. Πρόσθετα συοιχεία αναφέρουν ότι τα άτομα με φυσικά κόκκινα μαλλιά τείνουν να φοβούνται την οδοντιατρική φροντίδα περισσότερο από άλλους. Ο λόγος μπορεί να σχετίζεται με τον πόνο και το πόσο καλά λειτουργεί το τοπικό αναισθητικό. Ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο τοπικό αναισθητικό είναι η λιδοκαΐνη, η οποία μπορεί να χορηγηθεί τοπικά ως κρέμα ή τζελ ή να εγχυθεί ακριβώς κάτω από το δέρμα. Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι και οι δύο μορφές λιδοκαΐνης ήταν λιγότερο αποτελεσματικές σε άτομα με κόκκινα μαλλιά, με την ενέσιμη λιδοκαΐνη να δείχνει την πιο σημαντική διαφορά. Επιπλέον, η τοπική αναισθησία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσει. Η αναμονή για μερικά επιπλέον λεπτά μπορεί να κάνει το αναισθητικό πιο αποτελεσματικό και να μειώσει τον οδοντικό πόνο.
Οι κοκκινομάλληδες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους τους τύπους πόνους. Για παράδειγμα, το 2003, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με κόκκινα μαλλιά δεν είχαν αυξημένη ευαισθησία στην ηλεκτρική διέγερση σε σύγκριση με τα άτομα με σκούρα μαλλιά. Όμως είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία και χαμηλότερη ανοχή στον πόνο από το κρύο και την ζέστη.
Αν έχετε φυσικά κόκκινα μαλλιά, αυτές είναι μερικές συμβουλές γύρω από τη χρήση αναισθητικού:
*Μην αφήνετε τον φόβο του πόνου να σας εμποδίσει να λάβετε υγειονομική περίθαλψη. Το να μη λάβετε την οδοντιατρική ή ιατρική περίθαλψη που χρειάζεστε θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα - και πόνο - στο μέλλον.
*Μιλήστε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας. Ενημερώστε τους σας για τις ανησυχίες σας.
*Περιμένετε περισσότερο για να δουλέψουν τα τοπικά αναισθητικά. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο αναισθητικό, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιμένετε περισσότερο για να δράσει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού