Ερευνητές του University of California, ανακάλυψαν μια άγνωστη πηγή δυο σημαντικών εγκεφαλικών κυμάτων ζωτικής σημασίας για τον βαθύ ύπνο. Τα βραδέα κύματα και την υπνική άτρακτο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports, υποδεικνύον ότι οι άξονες στα κέντρα μνήμης του ιππόκαμπου παίζουν ρόλο.

Για δεκαετίες τα βραδέα κύματα και η υπνική άτρακτος έχουν εντοπιστεί ως αναγκαία στοιχεία του βαθέως ύπνου.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε νέα πηγή αυτών των κυμάτων εντός του ιππόκαμπου και κατάφερε να τα μετρήσει σε μεμονωμένους άξονες.

Η έρευνα δείχνει ότι τα βραδέα κύματα και η άτρακτος μπορούν να προκύψουν από τους άξονες εντός της περιοχής cornu ammonis 3 του ιππόκαμπου.

Αυτές οι ταλαντώσεις στην τάση  συμβαίνουν ανεξάρτητα από τη νευρωνική δραστηριότητα, αμφισβητώντας τις θεωρίες για τη δημιουργία αυτών των κυμάτων.

Ο Mengke Wang, του UC Irvine, δήλωσε ότι η έρευνα ρίχνει φως σε προηγουμένως άγνωστη πλευρά εγκεφαλικής δραστηριότητας στον βαθύ ύπνο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο ιππόκαμπος παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βραδεων κυμάτων και την άτρακτο, προσφέροντας νεες πληροφορίες για το πώς αυτά τα κύματα στηρίζουν την επεξεργασία μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ομάδα χρησιμοποίησε καινοτόμες τεχνικές για να παρατηρήσει τα κύματα ατράκτου σε νευρώνες το ιππόκαμπου.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι διακυμάνσεις της ατράκτου προέρχονται από ενεργά κανάλια ιόντων εντός μεμονωμένων αξόνων (νέο εύρημα).

Ο Gregory Brewer, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ταλαντώσεων υπνικής ατράκτου σε μεμονωμένους άξονες του ιππόκαμπου ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση των μηχανισμών πίσω από την εδραίωση μνήμης κατά τον  ύπνο και πρόσθεσε ότι τα ευρήματα έχουν σημαντικές εφαρμογές για την έρευνα στον ύπνο, πιθανόν ανοίγοντας τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου.

Ανακαλύπτοντας τον ρόλο του ιππόκαμπου στη δημιουργία βραδέων κυμάτων και υπνικής ατράκτου, η συγκεκριμένη έρευνα επεκτείνει την κατανόηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου κατά τον βαθύ ύπνο και την επίδραση στην επεξεργασία μνήμης.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασημένιος Ολυμπιονίκης ο Απόστολος Χρήστου στο Παρίσι
Γιατί να κάνουμε σιέστα
Ασπιρίνη και μείωση πιθανοτήτων για καρκίνο στο παχύ έντερο- Ποιος ωφελείται περισσότερο