Έχετε σίγουρα ακούσει τη λέξη σιέστα, το ισπανικό έθιμο που μας θέλει να παίρνουμε έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο μετά το φαγητό. Για πολύ κόσμο, το κόνσεπτ αυτό ακούγεται εφιαλτικό: Και πότε θα κάνουμε τις δουλειές μας; Και όμως, ίσως υπάρχει λογική πίσω από την παράδοση, και ένας μεσημεριανός υπνάκος να έχει όντως οφέλη στην παραγωγικότητά μας. Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.
Ποια είναι η ιστορία και η προέλευση της σιέστα;
Η λέξη σιέστα προέρχεται από το λατινικό sexta, που σημαίνει την έκτη ώρα αφότου κάποιος ξυπνά. Για παράδειγμα, για κάποιον που ξυπνά στις 6 το πρωί, η σιέστα θα ήταν στις δώδεκα το μεσημέρι. Υπάρχει και ένας πολύ πρακτικός λόγος για τη σιέστα, αν κρίνουμε από τη γεωγραφική της προέλευση: Βοηθά τους ανθρώπους να γλυτώσουν την πιο ζεστή ώρα της ημέρας, σε ένα περιβάλλον που ήδη είναι αρκετά ζεστό και έχει έντονη ηλιοφάνεια. Η σιέστα ήταν αναγκαία για τους αγρότες, καθώς οι μικρότερες νύχτες σήμαιναν λιγότερη ξεκούραση, άρα και χαμηλότερη παραγωγικότητα.
Η ισπανική σιέστα είναι ίσως ο πιο γνωστός όρος που σχετίζεται με τον μεσημεριανό ύπνο, αλλά οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν τη δική τους ανάλογη παράδοση, γνωστή ως “ριπόσο”, πολλούς αιώνες νωρίτερα. Ο μεσημεριανός ύπνος είναι συνηθισμένος στη Μεσόγειο και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ειδικά σε ζεστά περιβάλλοντα.
Η επιστήμη πίσω από τη σιέστα
Στην ουσία είναι σαν μια επανεκκίνηση για τον εγκέφαλό σας. Ένας σύντομος ύπνος που δεν κρατάει πάνω από 30 λεπτά, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ακετυλοχολίνης, ενισχύοντας την εγρήγορση και την ικανότητα της μνήμης. Αλλά αν κοιμηθείτε περισσότερο από αυτό, μπορεί να ξυπνήσετε και να νιώθετε ακόμα πιο κουρασμένοι – σαν να πέσατε για κανονικό, βραδινό ύπνο και κάποιος να σας ξύπνησε απότομα μες στη νύχτα. Επίσης, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει στην ιδέα του μεσημεριανού ύπνου, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την παραγωγή μελατονίνης του οργανισμού τη νύχτα.
Οφέλη από τον απογευματινό ύπνο και τη σιέστα
Ο απογευματινός ύπνος έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια, εγρήγορση, να έχετε καλύτερη γνωστική λειτουργία, και να πετύχετε μείωση της κόπωσης, των λαθών και του κινδύνου ατυχημάτων.
Τέλος, η σιέστα από μόνη της δεν πάει και τόσο αντίθετα στο φυσικό ρολόι του σώματός μας: Το σώμα είναι φτιαγμένο για να κοιμάται τις ώρες που ρίχνει τη θερμοκρασία του, και αυτό συμβαίνει στο μεγαλύτερο βαθμό αργά το βράδυ, υπάρχει όμως μία πτώση για ένα μικρό χρονικό διάστημα και κατά τις μεσημεριανές ώρες. Άρα, γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε;
Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα μετά!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024