Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως χρειάζονται μόλις δύο μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα για να παρατηρηθεί 14% αύξηση του κινδύνου για άνοια, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που τρώνε λιγότερες από τρεις μερίδες τον μήνα.

Αυτό δεν είναι συγκλονιστικό εύρημα, βέβαια, για πολλούς ειδικούς, που γνωρίζουν  καλά τη σχέση μεταξύ της διατροφής μας και του εγκεφάλου. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ. Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Yuhan Li, βοηθός ερευνών στο Channing Division of Network Medicine στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη. Διεξήγαγε τη μελέτη ενώ ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια.

Η ομάδα μελέτησε δεδομένα από 130.000 ανθρώπους σε βάθος περισσότερων από 43 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και της άνοιας.

Κάθε δύο με τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το πόσο και πόσο συχνά έτρωγαν διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων (όπως αλλαντικά, λουκάνικα). Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με την πρόσληψη μερίδων ξηρών καρπών και οσπρίων, όπως φυστικοβούτυρο, φιστίκια, καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, γάλα σόγιας, φασόλια ή φακές.

Συνολικά, 11.173 περιπτώσεις άνοιας εμφανίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης.

Το κύριο εύρημα: Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι έτρωγαν ¼ ή περισσότερο της μερίδας επεξεργασμένο κόκκινο κρέας σε καθημερινή βάση είχαν 14% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από το 1/10 της μερίδας ημερησίως. Η μελέτη σχεδιάστηκε μόνο για να αποκαλύψει πιθανούς συσχετισμούς και δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ωστόσο, υπάρχουν διατροφικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει αυτή η πτώση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι αντικατέστησαν την καθημερινή μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς ή όσπρια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και 1,37 λιγότερα χρόνια γνωστικής γήρανσης (το πόσο καλά θυμούνταν καθολικές γνώσεις, όπως η χρήση της γλώσσας, κ.α.).

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Η μελέτη εξέτασε επίσης το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας - τρόφιμα όπως μπιφτέκια ή μπριζόλες. Δεν βρέθηκαν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ αυτού του τύπου κρέατος και του κινδύνου άνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί να κάνουμε σιέστα
Ασπιρίνη και μείωση πιθανοτήτων για καρκίνο στο παχύ έντερο- Ποιος ωφελείται περισσότερο
ΠΟΥ: Η ακραία ζέστη προκαλεί περισσότερα από 175.000 θύματα τον χρόνο στην Ευρώπη