Οι ηλικιωμένες γυναίκες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και περιθάλπονται από γυναίκα γιατρό αντί για άνδρα γιατρό έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας για ορισμένες ασθένειες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ιαπωνικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Annals of Internal Medicine".

Αν και μία γερμανίδα ειδικός θεωρεί ότι τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στη μελέτη είναι πενιχρά, εντούτοις οι εικασίες για τους λόγους των διαφορών είναι κατά βάση πιθανές.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 700.000 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν το χρονικό διάστημα  μεταξύ 2016 - 2019. Από αυτούς, το 31,1% των γυναικών και το 30,6% των ανδρών αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες γιατρούς.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, τα ποσοστά θνησιμότητας εντός 30 ημερών από τη θεραπεία ήταν ελαφρώς χαμηλότερα για τις γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες γιατρούς - ειδικά για ασθένειες του νευρικού συστήματος, όπως η άνοια.

Επιπλέον, οι γυναίκες με παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ξανά, εάν είχαν αντιμετωπιστεί από γυναίκες γιατρούς.

Συνολικά, το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες ασθενείς ήταν 8,15% όταν αντιμετωπίστηκαν από γυναίκα γιατρό σε σύγκριση με 8,38% όταν αντιμετωπίστηκαν από άνδρες - μια διαφορά που είναι μικρή αλλά κλινικά σημαντική, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι οι γιατροί μπορεί να υποτιμούν τη σοβαρότητα της νόσου στις γυναίκες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη θεραπεία.

Επιπλέον, οι γυναίκες γιατροί μπορεί να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά και να επικεντρώνονται περισσότερο στους ασθενείς τους. Και τέλος, οι γυναίκες μπορεί να μιλούν πιο ανοιχτά με τις γυναίκες γιατρούς για θέματα που τους προκαλούν ντροπή.

Σύμφωνα με την Ute Seeland, η οποία κατέχει την πρώτη έδρα της Γερμανίας για την ιατρική και την πρόληψη με ευαισθησία ως προς το φύλο με πανεπιστημιακά εξωτερικά ιατρεία στο Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου, υπάρχουν σίγουρα στοιχεία για αυτές τις τρεις υποθέσεις στη βιβλιογραφία.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί οι γυναίκες ωφελήθηκαν συγκεκριμένα από τη θεραπεία από γυναίκες γιατρούς.

Συνολικά, τα αποτελέσματα που περιγράφονται στη μελέτη ήταν μόνο πενιχρά.

Επιπλέον, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει αν οι γυναίκες όντως επωφελήθηκαν από τη θεραπεία από γυναίκες γιατρούς ή αν έπαιξαν ρόλο άλλοι σχετικοί παράγοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε