Λάθη, παραλείψεις και ανακρίβειες εντοπίζει ο Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn στο ΦΕΚ που έχει εκδοθεί 15-3-24 σχετικά με τη δράση Δημόσιας Υγείας Προληπτικών διαγνωστικών Εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ειδικότερα για το HPV DNA TEST. 

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολικό κόστος υλοποίησης 103.195.355,16 ευρώ και διάρκεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn κ. Παναγιώτη Μακρίδη, ενώ η εξέταση  για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όταν συνταγογραφείται αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη της νόσου η ειδικότητα των βιοπαθολόγων αποκλείεται αυθαίρετα, αδικαιολόγητα και αναίτια

Όπως μας λέει ο ίδιος, "πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τη λύση του θέματος που έχει δημιουργηθεί, ο οποίος μας παρέπεμψε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη από την οποία έχουμε ζητήσει συνάντηση χωρίς καμία έως τώρα απάντηση".

Και συμπληρώνει "Αν δεν βρεθεί λύση το πρόγραμμα δεν θα εκπληρώσει το βασικό του στόχο που είναι εύκολη πρόσβαση του πληθυσμού στη σωτήρια πρόληψη".

Στην επιστολή που έχει προωθήσει ο Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn - αποτελεί τον μοναδικό ιατρικό συνεταιρισμό στην Ελλάδα - προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας με κοινοποίηση και στον υπουργό Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στο Άρθρο 5 παράγραφος 2β του ΦΕΚ 1724/15-3-24 αναφέρεται "η επίσκεψη της ωφελούμενης σε ιατρό ειδικότητας γυναικολόγου ή κυτταρολόγου για τη δειγματοληψία και εκτέλεση των παραπεμπτικών των εξετάσεων HPV DNA TEST" και δεν αναφέρεται η ειδικότητα του Βιοπαθολόγου - Μικροβιολόγου. Γίνεται σαφής αναφορά στον εργαστηριακό ιατρό ως υπεύθυνο για την εκτέλεση των τεστ, αλλά δεν δίνεται η δυνατότητα στην εργαστηριακή ειδικότητα της ιατρικής βιοπαθολογίας για την συλλογή του δείγματος HPV, καθώς μέχρι σήμερα τα Βιοπαθολογικά Ιατρεία έχουν δικαίωμα της συλλογής και αποζημιώνονται για αυτό από τον ΕΟΠΥΥ!

Θεωρούμε ότι η ανωτέρω παράλειψη ρητής αναφοράς των εργαστηριακών ιατρών ως υπεύθυνων για την εκτέλεση των τεστ, συνιστά μία σημαντική περιστολή κατοχυρωμένου επαγγελματικού τους δικαιώματος σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και τους κανονισμούς αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Mε ποιο σκεπτικό εξαιρέθηκε η ειδικότητα της ιατρικής βιοπαθολογίας και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια από τις προληπτικές ενέργειες του Προγράμματος Δοξιάδη; Με την εξαίρεση των ιατρών βιοπαθολόγων και λαμβάνοντας υπόψη μόνον τον μικρό αριθμό των κυτταρολογικών και την ακανόνιστη-μητροπολιτική κατανομή των γυναικολόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη χώρα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ανισότητας στην πρόσβαση των πολιτών πανελλαδικά, από τη στιγμή που τα βιοπαθολογικά εργαστήρια (2.500 στο σύνολο τους) είναι διασκορπισμένα και λειτουργούν ως πλήρεις μονάδες ΠΦΥ σε όλες τις περιοχές της χώρας.

  • Σχετικά με τα Εργαστήρια Ανάλυσης HPV DNA TEST στο Παράρτημα Β Τεχνικές Προδιαγραφές αναφέρεται ότι "Η δυναμικότητα των εγκατεστημένων μηχανημάτων στα εργαστήρια ανάλυσης, ιδιωτικά ή δημόσια, που εκτελούν τις εξετάσεις HPV DNA TEST να ανταποκρίνεται σε παραγωγή 300 αποτελεσμάτων ανά 8 ώρες αυτοτελώς χωρίς κάποιο άλλο μηχάνημα", γεγονός το οποίο δεν έχει επιστημονική βάση. Η παραγωγικότητα των μηχανημάτων 300 τεστ HPV DNA το 8ωρο δεν σχετίζεται με την ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και απαραίτητα με την ταχύτητα έκδοσης των αποτελεσμάτων. Επίσης, από την πληροφόρηση που έχουμε, σήμερα δεν υπάρχουν 20 εγκατεστημένα αντίστοιχα αναλυτικά συστήματα στην Ελλάδα που να πληρούν την ποσοτική προδιαγραφή που έχετε θέση (μόνο 3 στον Δημόσιο Τομέα). Γεγονός που θα καθυστερήσει την υλοποίηση της πολύς σημαντικής δράσης πρόληψης του ΥΥ. Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ότι υπάρχουν διαθέσιμοι και εγκατεστημένοι αξιόπιστοι σύγχρονοι αναλυτές με σχετικά μικρότερη παραγωγικότητα που πληρούν στο ακέραιο όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές που έχετε θέσει. 
    Δύο και τρεις αναλυτές υπερ καλύπτουν την παραγωγικότητα που ζητάτε. Άρα είναι ευνόητο ότι οι αναλυτές αυτοί είναι αποδεκτοί για την εκτέλεση της εξέτασης HPV DNA TEST. 

Πρακτικά θέτουμε, το εξής ερώτημα, ποια η διαφορά ενός εργαστηρίου που διαθέτει ένα μηχάνημα που εκτελεί 300 τεστ/8ωρο από ένα εργαστήριο με 2-3 μηχανήματα της ίδιας εταιρείας με ίδια μεθοδολογία που εκτελούν 200 τεστ/8ωρο (δλδ 200+200=400); Συνεπώς η προδιαγραφή "αυτοτελώς χωρίς κάποιο άλλο μηχάνημα" κατανοούμε ότι περιλαμβάνει και την περίπτωση της επιλογής πολλών ίδιων συστημάτων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που αναφέρατε αθροιστικά ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα. 

  • Σχετικά με τη Διαδικασία: Στο Άρθρο 6, ΦΕΚ 1724/15-3-24 αναφέρεται ότι η ένταξη ενός διαγνωστικού εργαστηρίου στον κατάλογο των συμβεβλημένων για την διενέργεια των εξετάσεων γίνεται με "χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης ένταξης", γεγονός το οποίο καθιστά τη διαδικασία έωλη.

Οι προτάσεις της Μedisyn προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι:

1. Για τις εξειδικευμένες εξετάσεις HPV DNA θα πρέπει και παρακαλούμε για αυτό να δίνεται ή δυνατότητα στους γιατρούς βιοπαθολόγους να μπορούν να εκτελούν τη δειγματοληψία όπως ισχύει μέχρι σήμερα και 

2. Για τους διασυνδεδεμένους ιατρούς-μέλη του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn, να μπορούν να λαμβάνουν τα παραπεμπτικά από όλη την Ελλάδα και να αποστέλλουν τα δείγματα στο κεντρικό εργαστήριο αναφοράς το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές εκτέλεσης των εξετάσεων. Άρα με την εξασφάλιση εκ μέρους του Συνεταιρισμού μιας άδειας, όλα τα Μέλη Εργαστήρια Βιοπαθολόγων του Συνεταιρισμού θα μπορούν να αποστέλλουν από όλη την Ελλάδα στο Κεντρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα και να καλύπτουν τις οριζόμενες προδιαγραφές διενέργειάς τους.   

Επιστολή Διαμαρτυρίας 

Την έντονη δυσαρέσκειά της για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανακρίβειες που που υπάρχουν στην ΚΥΑ υπ’αριθμ.16076 με τίτλο: Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης δημόσιας υγείας "Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας", η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αρ.1724 την 15/3/2024.  εκφράζει με επιστολή της και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/ Εργαστηριακής Ιατρικής (EEIB/EI). 

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: 

1. Σε πολλά σημεία της απόφασης αναφέρονται "εργαστήρια ανάλυσης", έκφραση καταφανώς λανθασμένη διότι όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στα εργαστήρια που διενεργούν ποιοτικούς ελέγχους σε τρόφιμα, νερά, έλαια κ.ά και λαμβάνουν έγκριση λειτουργίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην περίπτωση της διενέργειας HPV-DNA Test αναφερόμαστε μόνο και αποκλειστικά στα Βιοπαθολογικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα οποία διενεργούν εξετάσεις σε ανθρώπινα βιολογικά δείγματα και βέβαια αδειοδοτούνται από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους στο όνομα του υπεύθυνου Ιατρού Βιοπαθολόγου. Είναι γνωστό ότι η μοριακή ανίχνευση ιών, βακτηρίων, μικροβιακής αντοχής κ.ά. διενεργείται αποκλειστικά από τους ιατρούς βιοπαθολόγους, και διενέργεια από οποιονδήποτε άλλον συνιστά αντιποίηση ειδικότητας. Γιατί το ΥΥ δεν αναφέρει καθαρά πού θα διενεργείται η εξέταση HPV-DNA TEST και δημιουργεί σύγχυση και θολώνει το πεδίο με τα «εργαστήρια ανάλυσης»; Γιατί το ΥΥ δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν !

2. Στο άρθρο 5 παρ. 2α αναφέρεται "Επίσκεψη της ωφελούμενης σε ιατρό ειδικότητας γυναικολόγου ή κυτταρολόγου, που εργάζεται στην αιτούσα δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας, για τη δειγματοληψία...". Στη συγκεκριμένη παράγραφο απαιτείται διόρθωση διότι η δειγματοληψία γίνεται και από ιατρό βιοπαθολόγο και ακόμη και από γενικό ιατρό. Να σημειώσουμε επιπλέον ότι στις Μονάδες Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα στα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία σίγουρα δεν υπάρχουν κυτταρολόγοι. 

3. Στο Παράρτημα Β 12) αναφέρεται: "απαιτούνται 300 αποτελέσματα ανά 8 ώρες". Θεωρούμε ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός και θα περιορίσει πολύ τη συμμετοχή ενδιαφερομένων μερών στον διαγωνισμό. Πόσες εμπορικές εταιρείες πληρούν αυτή την προδιαγραφή; Πόσα δείγματα την ημέρα θα διενεργεί ένα Βιοπαθολογικό Διαγνωστικό εργαστήριο; Για ποιο λόγο απαιτείται τέτοια ταχύτητα για αυθημερόν ολοκλήρωση μιας μη επείγουσας εξέτασης; Πιστεύετε ότι θα υπάρχει τόσο μεγάλη προσέλευση και μάλιστα σε μία Δράση με ημερομηνία λήξης;

4. Στο Παράρτημα παράγραφο 8. "Τα εργαστήρια ανάλυσης HPV DNA TEST να έχουν επιστημονικά υπεύθυνο εργαστηριακό ιατρό". Για άλλη μια φορά αρνείστε να δηλώσετε ότι ο επιστημονικά υπεύθυνος είναι ιατρός βιοπαθολόγος. Εργαστηριακός ιατρός είναι και ο ακτινολόγος, άρα και ο ακτινολόγος μπορεί να είναι υπεύθυνος. Γιατί τέτοια απαξίωση σε μια τόσο σημαντική ιατρική ειδικότητα κ. Υπουργέ; Στην ειδικότητα της Βιοπαθολογίας που αποτελεί τον κύριο πυλώνα της διάγνωσης, που σήκωσε με αυτοθυσία τη διαγνωστική διαχείριση της πανδημίας και εξακολουθεί να στηρίζει την ασφαλή διαχείριση των ασθενών, με 70% των ιατρικών διαγνώσεων παγκοσμίως να στηρίζονται στις υπηρεσίες των βιοπαθολογικών εργαστηρίων. 

5. Τέλος, δύο λάθη που οφείλονται στον δαίμονα του τυπογραφείου: Στο Παράρτημα Β11) αναγράφεται "L1 επίτοκος" αντί το ορθόν επίτοπος και στο Άρθρο 14 "Αναφορά αποτελέσματος HPN DNA TEST" αντί του ορθού HPV-DNA TEST. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]