«Χρυσή» ευκαιρία για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αποτελούν οι επικείμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Η επένδυση στην καινοτομία, θεωρείται «κλειδί» για τη βελτίωση της υγείας και διασφαλίζει ένα δίκαιο, βιώσιμο και προσβάσιμο υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα. Οι ασθενείς ωφελούνται τα μέγιστα, αποκτώντας γρήγορη πρόσβαση σε εξελιγμένες και καινοτόμες θεραπείες.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από στελέχη του Pharma Innovation Forum (PIF) κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum, στην ενότητα με τίτλο “Developing collaborative strategies to foster a sustainable environment for pharmaceutical innovation”.

Το Pharma Innovation Forum εκπροσωπήθηκε από επικεφαλής κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη για τη στροφή στη φαρμακευτική πολιτική της Ελλάδας.

Η παράθεση αξιόπιστων δεδομένων και επιχειρημάτων είναι ζωτικής σημασίας την αντιμετώπιση των σημερινών στρεβλώσεων που έχουν οδηγήσει την αγορά σε αδιέξοδο. Η φαρμακευτική κατάσταση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις και αδυναμίες, όπως η ανεπαρκής πρόσβαση  σε καινοτόμες θεραπείες, η ελλιπής χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και η διστακτικότητα στο να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τη μεγιστοποίηση της προσβασιμότητας των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, την ενίσχυση της διαφάνειας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική ως προς τη φαρμακευτική καινοτομία.

Οι εκπρόσωποι του PIF ανέφεραν πως το Pharma Innovation Forum είναι ένας σύνδεσμος 26 ηγέτιδων φαρμακευτικών εταιρειών, τις οποίες ενώνει ο κοινός στόχος να προωθήσουν την ταχύτερη και ευρύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί, παρέχουν τις πιο εξελιγμένες θεραπείες στους ασθενείς. Συνεχίζουν να επενδύουν στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη, συμμετέχοντας ενεργά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους φορείς του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας.

Η συζήτηση εστίασε στη μεγιστοποίηση της προσβασιμότητας των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και στη δημιουργία προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική ως προς τη φαρμακευτική καινοτομία. Όπως αναφέρθηκε, ζητούμενο παραμένει ένα δίκαιο, προβλέψιμο και διαφανές σύστημα, που θα διασφαλίζεται από την Πολιτεία και το οποίο πραγματικά να αντιμετωπίζει τη φαρμακευτική καινοτομία ως επένδυση για την κοινωνία.

Κομβικό σημείο

Ο Γενικός Διευθυντής του PIF Ιωάννης Κωτσιόπουλος (φωτογραφία), τόνισε σχετικά: «βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να χαράξει μία νέα φαρμακευτική πολιτική».

Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει επιτυχημένες στρατηγικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μίας νέας προσέγγισης στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας, επιταχύνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε η Florence Papillon (φωτογραφία), Ηead of Corporate, Public Affairs Europe της Sanofi. Επισήμανε πως «οι στρατηγικές, στο πεδίο επιστημών, που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστούν τις τοπικές φαρμακοβιομηχανίες ελκυστικές σε διεθνείς επενδύσεις, επιταχύνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες». Ανέφερε πως, «η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει μία τέτοια συνεργατική προσέγγιση, εκμεταλλευόμενη τα  δυνατά σημεία της χώρας, σε σύνδεση με την ενίσχυση της πρόσβασης και την  υιοθέτηση της καινοτομίας».

Ο Thibault Massart (φωτογραφία), Vice President, Νότιας Ευρώπης της AbbVie, προσέθεσε ότι «στην Ελλάδα χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει - από τη μία - ενίσχυση της χρηματοδότησης του φαρμάκου στο επίπεδο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου και - από την άλλη - δομικές μεταρρυθμίσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά και θα διορθώσουν τις υπάρχουσες στρεβλώσεις».

Ασθενείς

Την ανάγκη να αξιοποιηθεί η καινοτομία, προς όφελος των ασθενών, ανέδειξε η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Βασιλική Βακουφτσή (φωτογραφία), Τόνισε πως, «χάρη στις καινοτόμες θεραπείες, υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και κάλεσε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν ακόμη καλύτερες προτάσεις».

Η Πρόεδρος του PIF και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη (φωτογραφία) χαιρέτισε την πρόταση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την έναρξη «ενός διαλόγου συνεργασίας, όπου στο ίδιο τραπέζι το Υπουργείο, οι ασθενείς, η βιομηχανία και όλοι οι εταίροι μπορούμε να βρούμε λύσεις, στις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας και βιωσιμότητας για τον Έλληνα ασθενή.»

O Christian Rodseth (φωτογραφία), Αντιπρόεδρος του PIF, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ρουμανίας, Πολωνίας, υπογράμμισε πως, «για να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες  ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτεία παρέχει ένα δίκαιο, προβλέψιμο και διαφανές σύστημα που πραγματικά προωθεί την καινοτομία».

Το σαφές μήνυμα από τη συμμετοχή στο 9ο Delphi Economic Forum είναι πως οι εταιρείες - μέλη του PIF συμβάλλουν στην καθιέρωση ενός υγειονομικού συστήματος υψηλής ποιότητας. Προάγουν την ευημερία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, επενδύοντας στον άνθρωπο, προσδίδοντας υψηλή προστιθέμενη αξία στον τομέα της Φροντίδας Υγείας και στον φαρμακευτικό κλάδο στην Ελλάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι