Κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής, οι περιοχές μετάδοσης της ελονοσίας στην Αφρική θα μπορούσαν να συρρικνωθούν περισσότερο απ' ό,τι θεωρείται μέχρι σήμερα. Μια ερευνητική ομάδα το προβλέπει αυτό στο περιοδικό "Science" ισχυριζόμενη ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα υπάρξει πιθανότατα μια συνολική μείωση των κατάλληλων περιοχών όσον αφορά τη θερμοκρασία και τη διαθεσιμότητα νερού.

Το παθογόνο της ελονοσίας (Plasmodium) μεταδίδεται από τα κουνούπια Anopheles, η εξάπλωση των οποίων εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη διαθεσιμότητα υδάτινων δεξαμενών ως χώρων αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2022 καταγράφηκαν 249 εκατομμύρια μολύνσεις από ελονοσία παγκοσμίως, το 94% των οποίων αφορούσε την Αφρική. Παγκοσμίως, 608.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια εκείνη τη χρονιά, το 76% των οποίων ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Μεταξύ άλλων, η θερμοκρασία του αέρα επηρεάζει το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα κουνούπια-φορείς και τα πλασμώδια στο σώμα των εντόμων. Το επιφανειακό νερό - ανάλογα με το είδος του κουνουπιού, για παράδειγμα, λακκούβες, λίμνες ή όχθες ποταμών - αποτελεί σημαντικό πεδίο αναπαραγωγής.

Στους περισσότερους υπολογισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελονοσία, μόνο η προβλεπόμενη ποσότητα βροχόπτωσης λαμβάνεται υπόψη για το νερό, εξηγεί η ομάδα με επικεφαλής τον Mark Smith από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί καλό δείκτη για τη διαθεσιμότητα στάσιμων υδάτων.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τώρα και άλλα υδρολογικά χαρακτηριστικά, όπως η εξάτμιση και η απορροή του νερού. Αυτό είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, επειδή απεικονίζει άμεσα τα ποτάμια συστήματα και τις πλημμυρικές εκτάσεις, όπου συχνά βρίσκονται πληθυσμιακά κέντρα, όπως στον Νείλο.

Σύμφωνα με την ομάδα του Smith, τα συνδυασμένα μοντέλα δείχνουν ότι η συνολική έκταση της Αφρικής που είναι κατάλληλη για τη μετάδοση της ελονοσίας θα μειωθεί μεταξύ 2025 - 2100, για παράδειγμα σε μεγάλα τμήματα της Δυτικής Αφρικής.

Ταυτόχρονα, όμως, οι περιοχές στις οποίες τα παθογόνα της ελονοσίας μπορούν να μεταδίδονται για τουλάχιστον εννέα μήνες το χρόνο θα αυξηθούν - ιδίως σε περιοχές κατά μήκος μεγάλων ποταμών.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε αυτές τις περιοχές, η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι έως και τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε περιοχές με ελονοσία που θα προσβάλλονται όλο το χρόνο στο μέλλον.

Ωστόσο, σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση, ο Mario Recker από το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Tübingen σχολιάζει ότι η μελέτη εμπεριέχει σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, τον οποίο οι συγγραφείς δεν έχουν λάβει υπόψη τους: Αφενός, τα ίδια τα υποκείμενα μοντέλα πρόβλεψης του κλίματος περιείχαν αβεβαιότητες. "Ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό, ωστόσο, είναι η υπόθεση ότι, εκτός από τις μελλοντικές πληθυσμιακές προβλέψεις, όλες οι άλλες περιβαλλοντικές μεταβλητές που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών θα παραμείνουν σταθερές κατά την περίοδο πρόβλεψης των 50 έως 80 ετών που εξετάζεται εδώ", λέει ο Recker.

Ο ειδικός προειδοποιεί επίσης να μην ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της μελέτης κατά τρόπο που να σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μείωση της ελονοσίας - ο τετραπλασιασμός του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο που αναφέρεται στις προβλέψεις μοντελοποίησης θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται με προσοχή.

"Εξάλλου, το κλίμα παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο μετάδοσης της ελονοσίας, αλλά τα μέτρα παρέμβασης και οι μελλοντικές εξελίξεις θα έχουν πιθανώς πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ασθένεια αυτή από ό,τι η κλιματική αλλαγή", τονίζει ο Recker.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε μια περιοχή που θεωρείται κατάλληλη για τη μετάδοση της ελονοσίας, δεν υπάρχει απαραίτητα άμεσος κίνδυνος. "Η ελονοσία ενδημούσε σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, αλλά εξαλείφθηκε με επιτυχία μέσω της βελτίωσης των υποδομών, της υγειονομικής περίθαλψης και της διαχείρισης της γης", εξηγεί ο Recker.

Το αν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πόρους προς ορισμένες περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν εστίες ελονοσίας σε 50 χρόνια είναι, ωστόσο, αμφιλεγόμενο, "ιδίως λόγω των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με αυτές τις προβλέψεις".

Αυτό που φαίνεται βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι πέρα από την Αφρική, χώρες στις οποίες η ελονοσία παίζει σήμερα μικρό ή καθόλου ρόλο θα επηρεαστούν επίσης στο μέλλον: οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ελονοσία, καθώς και ασθένειες όπως ο ιός Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός, θα εξαπλωθούν στο μέλλον βορειότερα - μεταξύ άλλων και στην Ευρώπη.

Κρούσματα chikungunya, δάγκειου πυρετού και ελονοσίας εμφανίστηκαν πρόσφατα συχνότερα στη νότια Ευρώπη, ενώ υπήρξαν επίσης αρκετές μολύνσεις από τον ιό Ζίκα. Οι ασθένειες αυτές μεταδίδονται από είδη που δεν είναι ενδημικά στην περιοχή αυτή, αλλά εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και τη Γερμανία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024