Ο ιδρώτας που εμφανίζεται όταν κοιμόμαστε μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. Το να ξυπνάμε μούσκεμα στον ιδρώτα είναι αρκετά αγχωτικό από μόνο του, αν συμβαίνει συχνά. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό: Το να χάνετε τακτικά τον ύπνο σας μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για ένα σωρό προβλήματα.

Επιπλέον, οι λόγοι που ιδρώνετε στον ύπνο σας μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικοί συνήθεις λόγοι για νυχτερινές εφιδρώσεις περιλαμβάνουν παράγοντες όπως:

  • Ορμονικές αλλαγές, όπως η εμμηνόπαυση και η περιεμμηνόπαυση, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.
  • Παρενέργειες φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων στεροειδών, ασπιρίνης, αναλγητικών και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταστάσεων και νόσων όπως ο καρκίνος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.
  • Χρόνιες παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμός, διαβήτης ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19.
  • Αγχώδεις διαταραχές.
  • Αυξημένο στρες.
  • Διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια.
  • Κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλκοόλ.

Πώς θα διαχειριστώ το πρόβλημα;

Το πώς θα σταματήσετε την εφίδρωση θα εξαρτηθεί πολύ από την αιτία του προβλήματος. Για παράδειγμα, αν η αιτία είναι μια ασθένεια που προκαλεί πυρετό, θα πρέπει να υποχωρήσει καθώς αναρρώνετε. Τα φάρμακα για τη μείωση του πυρετού μπορούν να βοηθήσουν. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση της νυχτερινής εφίδρωσης.

Εμμηνόπαυση και περιεμμηνόπαυση

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι κοινό σύμπτωμα κατά την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση. Καθώς το σώμα σας μπαίνει στην εμμηνόπαυση, αρχίζει να παράγει λιγότερα οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές είναι που κάνουν την περίοδό σας ακανόνιστη και, τελικά, να σταματά εντελώς. Αλλά προκαλούν και άλλες αλλαγές στο σώμα, μια εκ των οποίων είναι και η δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαχειριστείτε τις νυχτερινές εφιδρώσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση. Περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Εντοπισμός και αποφυγή παραγόντων που σας επηρεάζουν, όπως καφεΐνη, αλκοόλ, πικάντικα τρόφιμα και το τσιγάρο.
  • Διαχείριση του άγχους.
  • Μια ισορροπημένη διατροφή, με πολλά λαχανικά, ασβέστιο και άπαχη πρωτεΐνη.

Στρες

Όταν περνάτε μια περίοδο έντονου στρες, αυτό δεν σταματά αναγκαστικά όταν πηγαίνετε για ύπνο. Για την ακρίβεια, η νυχτερινή εφίδρωση είναι από τους πιο συχνούς τρόπους με τους οποίους το στρες μπορεί να χαλάσει τον ύπνο σας, οδηγώντας σε μακροχρόνιες επιπτώσεις. Η διαχείριση του άγχους σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της νυχτερινής εφίδρωσης. Δοκιμάστε πράγματα όπως:

Διαλογισμός

Ασκήσεις αναπνοής

Γυμναστική

Υγιεινή διατροφή

Ψυχοθεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024