Οτιδήποτε και αν κάνουμε μέσα στην ημέρα μας, το σώμα μας καίει θερμίδες. Από την παραμικρή κίνηση, μέχρι και στις στιγμές ακινησίας, ο οργανισμός μας αξιοποιεί την ενέργειά του για να τροφοδοτήσει εσωτερικές λειτουργίες του. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, οι θερμίδες που καίει το σώμα από μόνο του, χωρίς καμία δραστηριότητα, μπορεί να κυμαίνονται από 1.300 μέχρι και περισσότερες από 2.000, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο σας και αρκετούς ακόμα παράγοντες.

Ας προσπαθήσουμε να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες καίει λοιπόν ο οργανισμός μας κατά μέσο όρο σε μία ημέρα.

Αυτό το συνεχές κάψιμο θερμίδων για να κρατηθεί το σώμα σας σε λειτουργία είναι γνωστό ως μεταβολισμός. Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜΡ) αναφέρεται στον ελάχιστο αριθμό θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει. Έτσι, καθώς δεν κάνετε τίποτα, το σώμα σας εξακολουθεί να καίει θερμίδες για να διατηρεί όλα τα συστήματά του σε εγρήγορση.

Πώς υπολογίζουμε τον μεταβολικό ρυθμό;

Ο ΒΜΡ δεν είναι ίδιος για όλους και δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος τρόπος για να υπολογιστεί, καθώς κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Ηλικία
  • Υψος
  • Βάρος
  • Φύλο
  • Αναλογία μυών προς λίπος
  • Γονίδια

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία στο ίντερνετ ή εφαρμογές στο κινητό που μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση τον ΒΜΡ σας αλλά δεν είναι τέλεια. Η εκτίμηση των ειδικών – και των περισσότερων εργαλείων – όμως είναι πως κατά μέσο όρο καίμε γύρω στη μία θερμίδα το λεπτό, και μόνο που υπάρχουμε.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο ΒΜΡ αντιπροσωπεύει περίπου το 60-70% της ημερήσιας καύσης θερμίδων. Οι υπόλοιπες θερμίδες χρησιμοποιούνται όταν αρχίσετε να κινείστε και να κάνετε ό,τι άλλο χρειάζεται να κάνετε μέσα στην ημέρα. Αν, όμως, ασκείστε τακτικά, αυτό θα ενισχύσει τη συνολική καύση θερμίδων σας για την ημέρα. Μπορεί όμως να επηρεάσει τον μεταβολικό ρυθμό;

Ναι, αν η γυμναστική που κάνετε αυξήσει τη μυϊκή σας μάζα – άρα αν κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η επιπλέον μυϊκή μάζα απαιτεί από το σώμα σας να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να συντηρείται. Συνεπώς, ένα κλειδί στην απώλεια βάρους είναι να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα μέσω της τακτικής γυμναστικής, όσο παράλληλα χάνετε βάρος. Αυτό θα διατηρήσει τον ΒΜΡ σας αυξημένο και το αδυνάτισμά σας σταθερό. Για να το καταφέρετε αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να συνδυάζετε αερόβια γυμναστική με ασκήσεις ενδυνάμωσης, ενώ παράλληλα φροντίζετε να τηρείτε το μέτρο στις θερμίδες που καταναλώνετε σε σχέση με εκείνες που καίτε.

Αυτό όμως δεν ακούγεται πολύπλοκο;

Ναι. Και είναι. Και σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο μπορεί να είναι αχρείαστο νοητό φορτίο, αλλά και εμπόδιο στο αδυνάτισμα. Για κάποιους ανθρώπους, η μέτρηση θερμίδων είναι κάτι που δίνει στοιχεία για την πρόοδο, όπως και αίσθηση ελέγχου πάνω στην κατάσταση. Για άλλους μπορεί να είναι επιπλέον στρες και κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες. Συνεπώς, το καλύτερο σημείο εκκίνησης είναι να φροντίζετε να ασκείστε όσο πιο συχνά μπορείτε και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας που θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς· η απώλεια βάρους είναι φυσικό επακόλουθο, και αν την αντιμετωπίζετε έτσι μπορεί να νιώσετε πιο χαλαρά και λιγότερο ενοχικά (ή όποια άλλη από τις παγίδες του μυαλού μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας στα θέματα του αδυνατίσματος).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]