Διψήφιο ποσοστό απωλειών κατέγραψε το πρώτο φετινό τρίμηνο ο όγκος πωλήσεων στα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα φτάνοντας το 10,9% ενώ όσον αφορά τις αξίες ενισχύθηκαν κατα 4,7%, απόρροια των ανατιμήσεων που πέρασαν. 

Σημαντικές απώλειες είχαν τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του πόνου, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από φαρμακαποθήκη που συγκαταλέγεται στις βασικές δυνάμεις του κλάδου. Πρόκειται για τη βασικότερη θεραπευτική κατηγορία στα Μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα σκευάσματα η οποία φέρνει και το περισσότερο χρήμα στο ταμείο. 

Με βάση λοιπόν τα συγκεκριμένα στοιχεία, συνολικά η θεραπευτική κατηγορία των σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του πόνου απώλεσε 10,2% σε αξία πωλήσεων και 23,9% σε όγκο πωληθέντων. Ειδικότερα, η πτώση των σκευασμάτων για τον γενικό πόνο όσον αφορά την αξία ήταν 12,7%, ενώ από πλευράς όγκου τα διακινηθέντα τεμάχια μειώθηκαν κατά 25,3%. Απώλειες που κατέγραψε και ο leader της υποκατηγορίας, το μερίδιο αγοράς του οποίου είναι πάνω από 65%. Στην υποκατηγορία αντιμετώπισης του πόνου στο σώμα (αλοιφές), η μείωση στην αξία των πωληθέντων ήταν 0,2% και σε τεμάχια 5,2%. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία ξεπερνά το 32% των πωλήσεων της φαρμακαποθήκης. 

Oσον αφορά την εξίσου μεγάλη θεραπευτική κατηγορία για τον βήχα και το κρυολόγημα, η αξία των πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 10,4% και τα  τεμάχια αυξήθηκαν κατά 2%. Η συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσωπεύει το 31% των συνολικών πωλήσεων της φαρμακαποθήκης.

Ειδικότερα τα ρινικά σκευάσματα με μερίδιο στην κατηγορία 11,5% κέρδισαν 13,8% στις πωλήσεις με οριακές απώλειες 0,3% σε όγκο πωληθέντων. 
φάρμακα για τον λαιμό έχασαν 1,3% σε πωλήσεις και 8,8% σε τεμάχια, ενώ το μερίδιό τους στην κατηγορία διαμορφώθηκε στο 9%. Για την καταπολέμηση του βήχα, πωλήσεις και τεμάχια ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 2,5% αντίστοιχα. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο, ωστόσο, κατέγραψαν τα σκευάσματα για το κρυολόγημα, όπου η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 64% και τα διακινηθέντα τεμάχια κατά 40,5%. Το μερίδιο της συγκεκριμένης υπό κατηγορίας στη συνολική κατηγορία ήταν 3,2%. 

Οσον αφορά άλλες θεραπευτικές κατηγορίες, η εικόνα και εκεί είναι μικτή. Για παράδειγμα, τα φάρμακα για τις αλλεργίες αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 24,5% και τα τεμάχια κατά 18,4%. Τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής έχασαν 2,2 % σε πωλήσεις και 9,3% σε τεμάχια. Οσον αφορά τα φάρμακα για το πεπτικό, ενισχύθηκε ο τζίρος κατά 23,2% και τα τεμάχια κατά 9,2%.

Τον Ιούνιο έρχονται νέες ανατιμήσεις

Πληροφορίες λένε ότι ήδη κάποιες εταιρείες έχουν ενημερώσει τις φαρμακαποθήκες για νέους τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα τους της τάξεως του 6-8% από τον Ιούνιο. 

Πώς κινήθηκε η αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων σκευασμάτων το 2023

Αύξηση της τάξης του 5% εκτιμάται ότι εμφάνισε η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) το 2023, προσεγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας "Στόχασις".

Συγκεκριμένα, το μέγεθος των ΜΗΣΥΦΑ σε αξία διαμορφώθηκε στα 950 εκατ. ευρώ περίπου το 2023 ενισχυμένα κατά 5% έναντι του 2022. Τα αναλγητικά φάρμακα και τα σκευάσματα για το κρυολόγημα και τον βήχα, σύμφωνα με την εκτίμηση της "Στόχασις" κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής αγοράς φτάνοντας σε μερίδιο το 56%, έναντι 52% που κατείχαν το 2022.  

Αναλυτικότερα τα μερίδια ανά κατηγορία σκευάσματος διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τα αναλγητικά, από 29% μερίδιο του 2022, έπεσαν στο 28% το 2023.
Τα σκευάσματα για το κρυολόγημα και τον βήχα, διατηρήθηκαν και τις δύο χρονιές στο 28% της αγοράς.
Τα φάρμακα για τη φροντίδα του δέρματος, παρέμειναν στο 11% το 2022 και το 2023.
Τα ΜΗΣΥΦΑ για το πεπτικό σύστημα ενισχύθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, φτάνοντας στο 9%, από 8% το 2022.
Τπ μερίδιο των λοιπών σκευασμάτων ενισχύθηκε στο 14% το 2023, από 13%.

Όσον αφορά στη διάρθρωση των πωλήσεων των φαρμακείων ανά κατηγορία προϊόντος το 2023:

Το 74% αφορούσε φάρμακα και το 26% παραφάρμακα. Επίσης, το 71% αφορά αποζημιούμενα και το 29% μη αποζημιούμενα. Στα μη αποζημιούμενα. το 68% αναφέρεται σε ΜΗΣΥΦΑ και το 32% στην Αρνητική λίστα. Όσον αφορά τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, το 36% αφορά καλλυντικά και στοματική υγιεινή, το 32% συμπληρώματα διατροφής, το 6% βρεφικά είδη, το 4% ορθοπεδικά είδη και τα λοιπά (rapid test, υγιειπονομικό υλικό, εναλλακτικές θεραποείες, αντισηπτικά, μάσκες).
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών